Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upravljanje gazdinstvom
  • 09.02.2019. 09:00

Šta moderan farmer radi u februaru?

Iako je još uvek hladno i ne može se ići u polje, moderan poljoprivrednik ima mnogo obaveza pred sobom. Na koji način koristi ovo vreme, saznajte u nastavku.

Foto: Bigstockphoto/Manhattan001
  • 224
  • 10
  • 0

Trenutno se nalazimo u tihom razdoblju između dve sezone, jesenskih radova i početka proletnih aktivnosti. Iako je još uvek hladno i ne može se ići u polje, moderan poljoprivrednik ima mnogo obaveza pred sobom. Ovo zimsko razdoblje je idealno za rad u toplom. Na koji način moderan poljoprivrednik koristi ovo vreme, saznajte u nastavku.

Formira budžet gazdinstva

Uspešnim završetkom prošle sezone poljoprivrednik uzima u obzir sve podatke, te formira proračun za novu sezonu. Pored stalnih inputa proizvodnje kao što su seme, đubrivo, pesticidi, energenti, vlasnik gazdinstva u svoje kalkulacije uključuje isplativost novih ulaganja. Veće investicije poput kupovine zemljišta, mehanizacije i sl. traže kvalitetnije obračune kako bi ulaganje bilo pozitivno za unapređenje poslovanja. Vrlo je teško prognozirati sve potrebne resurse u narednoj proizvodni sezoni. Npr. dodatna zaštita useva usled nepovoljnog vremena, zamena nepredvidivih lomova na mehanizaciji i sl.

Šta se radi, a šta sadi u februaru?

Proračun se uglavnom radi na bazi prošlih godina. Što je više dostupnih podataka iz prošlih proizvodnih sezona poljoprivredniku je jednostavnije sastaviti budžet.

Proučava trendove na tržištu

Jednom kad sastavi vlastiti proračun, poljoprivrednik traži trendove isplativih poljoprivrednih odnosno poljoprivredno vezanih aktivnosti. Zatim, uzima u obzir varijacije u cenama unazad nekoliko godina, što pomaže kod odabira koliko će zemljišta kojom kulturom zasaditi. Upoređivanje (eng. Benchmarking) gazdinstva, je alat koji poljoprivrednici koriste kako bi poboljšali svoje poslovanje pomoću delenja informacija iz istog proizvođačkog sektora. Poljoprivrednik odlazi na razne seminare i sajmove u cilju obogaćivanja svojih dosadašnjih znanja.

Proverava mehanizaciju

Tiha sezona je najpovoljnije vreme za zamenu dotrajalih delova na mehanizaciji. Takođe, inovativni poljoprivrednici koriste ovaj period za izradu inovacija koje će im olakšati posao u narednoj sezoni. Poljoprivrednik zna s kojim strojevima je imao problema te im posvećuje više vremena. Prvi radovi u polju, idealno kreću u februaru, tako da su strojevi poput rasipača mineralnih đubriva gotovo pripremljeni za rad.

Izrađuje plan za zaštitu bilja

Zaštita bilja je jedna od najvažnijih operacija koju poljoprivrednik obavlja. Na njemu je velika odgovornost na koji način i kada će obaviti potrebnu zaštitu useva. Usled sve većeg pritiska javnosti o upotrebi pesticida, poljoprivrednici su prisiljeni koristiti savremena znanja i tehnologije. Izradom rasporeda u zaštiti useva, uzgajivač bilja dobija višestruke koristi. Npr. planirana količina sredstava koju kupuje u razdoblju kad je cena manja, planiranje daje širu sliku aktivnosti koje će obavljati itd.

Kupuje zemljište

U februaru se radi vizuelna analiza polja koje se planira kupiti odnosno uzeti u najam. Iako, uglavnom nema vegetacije, vizuelnom analizom terena saznaje koliko je tlo vodo propusno, proverava se struktura tla i tekstura. Pored navedenog, može se videti da li je prisutna erozija (odnošenje mineralne i organske materije tla pomoću vetra i vode). 

Ostaje pozitivan i fleksibilan  

Na kraju dana ovde se radi o proizvodnji pod vedrim nebom. Majka priroda je nepredvidiva. Kad poljoprivrednik izradi precizan plan na temelju podataka prošlih proizvodnih godina, uvek mora biti spreman na neočekivane situacije. Poljoprivreda je jedna od najlepših delatnosti koja stalno daje izazove i pobuđuje želju za stalnim napretkom.


Tagovi

Planiranje Budžet Poljoprivreda


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Vladimir Miloš je magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Holandiji, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dve dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Rizikuj! - Ako pobediš bićeš srećan, a ako ne pobediš bićeš mudriji.