Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni nacionalizam
  • 19.05.2020. 07:30

Šta je prehrambeni nacionalizam i hoće li dovesti do nelojalne konkurencije?

Prošle nedelje francuski ministar poljoprivrede Didije Gijom pozvao je građane na prehrambeni poljoprivredni patriotizam. Konkretno, da kupuju francuske jagode i paradajz, a ne španske, iako su one jeftinije. Sada se već govori o prehrambenom nacionalizmu.

Foto: Depositphotos/kasto
  • 447
  • 20
  • 0

Prehrambeni nacionalizam - izraz koji je nastao zbog pandemije virusa korona. Prvo je tako opisana politika Rumunije, Rusije, Ukrajine i Kazahstana koje su uvele ograničenja u izvozu žitarica kako bi zaštitili domaće tržište.  

Sada se primenjuje i za politiku onih vlada koje građanima poručuju da kupuju lokalne proizvode, novčanim sredstvima spašavaju domaće proizvođače i na taj način podstiču nelojalnu konkurenciju. Na portalu Politico čak pišu o kulinarskom jingoizmu koji preti jedinstvenom tržištu EU-a. 

Prošle nedelje je francuski ministar poljoprivrede Didije Gijom pozvao građane na prehrambeni poljoprivredni patriotizam. Konkretno, da kupuju francuske jagode i paradajz, a ne španske, iako su one jeftinije. 

No, neke zemlje otišle su i korak dalje. 

U Poljskoj prozvali prerađivače mleka 

Poljska vlada imenovala je i tako posramila 15 domaćih prerađivača mleka koji su uvozili sirovinu iz drugih zemalja EU, umesto da ga otkupljuju od domaćih mlekara. Ovakvim potezom želeli su da ojačaju sektor pogođen virusom korona. I nakon što su uklonili spisak sa svoje službene stranice, tamo i dalje stoji izjava kako "ekonomski patriotizam tih preduzeća izaziva zabrinutost". Ovaj potez razbesneo je poljsko udruženje mlekara, te su komentisali da bi se "zemlja koja se ponosi izvozom visokokvalitetne hrane, trebalo suzdržati od bilo kakvih protekcionističkih inicijativa". Napomenuli su kako njihov mlečni sektor izvozi oko 30 odsto svoje proizvodnje. 

Slična je situacija i u Austriji. Podsetimo, prvo je bečki gradonačelnik Mihael Ludvig pozvao je svoje sugrađane da kupuju domaće proizvode kako bi time pomogli da se osiguraju radna mesta i ojača lokalna privreda. "Kupovinom domaćih proizvoda možemo doprineti i klimatskim promenama, jer se tako smanjuje transportna udaljenost između proizvođača i potrošača", izjavio je tada.  

Nakon toga je i austrijska ministarka poljoprivrede Elisabet Kustinger najavila da vlada radi na "regionalnom bonusu" za hranu, čime bi lokalna hrana dobila određene prednosti kako bi ojačala sektore pogođene krizom zbog virusa COVID-19, javljaju njihovi mediji. Ipak, naglasili su da taj proces mora da bude u skladu s međunarodnim trgovinskim i EU standardima. 

Pijte i jedite domaće

Francuska vlada je još u martu pregovarala sa supermarketima oko kupovine lokalne hrane, pa sada najveći trgovački lanci poput "Carrefour" i "E.Leclerc" hranu nabavljaju od lokalnih poljoprivrednih gazdinstava. 

Slično je i u Engleskoj. Predsednica Nacionalnog saveza poljoprivrednika Engleske i Velsa Minet Baters ovog meseca poručila je zastupnicima u Donjem domu da će pisati vladi da zatraži stopostotnu nabavku britanske hrane kad god je to moguće. Slične pozive uputilo je i portugalsko, grčko i bugarsko ministarstvo.

Podsetimo, belgijski farmeri su molili svoje građane da povećaju konzumaciju prženih krompirića jer će im propasti 750.000 tona krompira nagomilanih u skladištima. Od Francuza se tražilo da jedu više sira, od Britanaca da piju više čaja. 

Pa i sam EU poverenik za poljoprivredu Januš Wojčehovski je na sastanku s predstavnicima Copa Cogece krajem aprila izjavio: "Moramo da osiguramo samodovoljnost poljoprivrede, ne smemo da zavisimo od uvozu, te je važno ojačati proračun. Isto tako važno je napraviti balans da naša roba dođe na lokalno tržište i da nema prepreka." No, kasnije je komentarisao kako treba pratiti situaciju jer postoji rizik od nepoštene konkurencije na zajedničkom tržištu. 

Klukner upozorava na potrošački nacionalizam

Na tragu toga je i izjava nemačke ministarke poljoprivrede - Julija Klukner je svoje kolege upozorila na "potrošački nacionalizam". Naglasila je da bi zemlje EU trebalo da se suzdrže od sprovođenja protekcionisitčkih politika u pomaganju oporavka svoje ekonomije. 

U korist nelojalnoj konkurenciji ide i to što je osam zemalja, članica EU iskoristilo privremena, opuštena pravila tržišnog takmičenja, te su za svoje poljoprivrednike izdvojili više od 1,2 milijarde evra državne pomoći. 

Podsetimo na najnoviji takav primer. Zbog velikih gubitaka, Evropska komisija je utvrdila program u vrednosti 650 miliona evra koji će holandskim kompanijama u sektoru baštovanstva ali i uzgoja krompira nadoknaditi gubitak prihoda ili dodatnih troškova koji su u vezi sa padom potražnje za njihovim proizvodima.

Opravdano se možemo zapitati da li će ovakvi postupci narušiti do sada ravnopravne uslove na jedinstvenom EU tržištu. Kakve će biti posledice - pokazaće vreme. 


Tagovi

Prehrambeni nacionalizam Nelojalna konkurencija Patriotizam Domaća hrana Lokalna hrana Pandemija COVID 19


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.