Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja regiona
  • 11.04.2022. 17:00

Šta je dogovoreno na sastanku ministara poljoprivrede Zapadnog Balkana?

Na dnevnom redu su bile mnoge teme, a naglašena je potreba da se tržišta hrane drže otvorenim i da se prilagode poljoprivredne politike kako bi se osiguralo snabdevanje hranom i poljoprivrednim proizvodima.

Foto: Depositphotos/simply
  • 155
  • 13
  • 0

Sastanak ministara poljoprivrede Srbije, Bosne i Hercegovine (oba entiteta), Crne Gore, Severne Makedonije Albanije, kao i Moldavije, održan je početkom aprila u Berlinu. Učestvovali su i posmatrači iz Nemačke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Mađarske i Italije.

Na dnevnom redu su bile mnoge teme, a naglašena je potreba da se tržišta hrane drže otvorenim i da se prilagode poljoprivredne politike kako bi se osiguralo snabdevanje hranom i poljoprivrednim proizvodima, navodi Arc2020. Ministri su izrazili potrebu da se angažuju, povežu sa institucijama EU i brzo implementiraju Zelenu agendu za region Zapadnog Balkana kao uslov za održivi poljoprivredni i ruralni razvoj kao i sigurnost hrane. Zelena agenda integriše klimatske akcije i druge prioritete Zelenog dogovora EU u proces pristupanja EU.

Finansijska podrška

Domaćin sastanka u okviru Berlinskog procesa za Zapadni Balkan i tekućeg dijaloga o agrarnoj politici, sa fokusom na Zelenu agendu za region bio je nemački ministar poljoprivrede Džem Uzdemir. Ova Agenda uključuje Akcioni plan o klimi, energiji, mobilnosti, cirkularnoj ekonomiji, smanjenju zagađenja, održivoj poljoprivredi i prehrambenim sistemima te zaštiti biodiverziteta, od kojih su poslednje dve u nadležnosti resornih ministarstava.

Obuhvaćene su strategije Od njive do trpeze i ona o biodiverzitetu, a u tu svrhu navedene zemlje dobijaju devet milijardi evra u grantovima i 20 milijardi evra investicija do 2024. godine kao prvog indikativnog vremenskog okvira za usklađivanje sa Sistemom trgovanja emisijama EU.

Obuhvaćene su strategije Od njive do trpeze i ona o biodiverzitetu (Foto: N.Čaušević)

Stalna radna grupa (SWG) za jugoistočnu Evropu vodi Dijalog o poljoprivrednoj politici, o saradnji u oblasti agrara i ruralnog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana. Redovno okuplja ministarstva, uključujući susedne zemlje posmatrače, u cilju daljeg jačanja regionalne saradnje i olakšavanja pripremnih mera za pristupanje EU analizom politika i naučnim studijama. 

Pristupanje u EU

Hanes Lorencen, predsednik SWG, i Frida Krifca, ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije, vide prilike u evropskom angažmanu. Krifca je razgovoru sa ministrom Džemom Uzdemirom istakla da poljoprivredni proizvođači u njenoj zemlji pokušavaju da se nose sa brzim promenama pogođenim globalnim problemima, a na Evropu gledaju kao na zajednicu koja prihvata domaću viziju razvoja. Krifca je dodala da je moguća i potrebna saradnja među zemljama regiona.

Boban Ilić, generalni sekretar SWG, je ukazao na ulogu nemačkog ministra na ovom sastanku. Istakao je da su zemlje regiona ohrabrene da se pripreme za ubrzani proces pristupanja u EU.

SWG je izrazio da bi EU trebalo da razmotri tretiranje navedenih zemalja kao država članica u vezi sa učešćem u programima za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i drugim inicijativama i grupama u ovom sektoru i podržati njihovo učešće kao punopravnih članova u tim programima.

Istaknuta je neophodnost prevođenja novog zakonodavstva i zakonodavnih dokumenata EU na jezike ovih zemalja kako bi se što bolje pripremila implementacija zakona u ranoj fazi. 

Zaključujući sastanak, ministar Uzdemir je izrazio opredeljenost za nastavak podrške procesu dijaloga i pomoći ubrzanju procesa pristupanja EU. Istakao je da su kimatska kriza i globalni gubitak biodiverziteta globalne krize koje predstavljaju egzistencijalnu pretnju svakome od nas. 


Tagovi

Sastanak ministara Berlin Zapadni Balkan Razvoj poljoprivrede Zelena agenda Džem Uzdemir Finansijska podrška


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu