Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sertfikacija hrane
  • 24.10.2018. 08:00

Srpski proizvodi u redu za EU sertifikat i logo

Uslovi sertifikovanja hrane su veoma strogi, pa je veoma važno da proizvodi koji konkurišu za sertifikat imaju realnu proizvodnju i aktivno udruženje iza njega.

Foto: Radivoj Ćulum
  • 1.005
  • 47
  • 0

Naši proizvodi sa geografskim poreklom nalaze se u procesu dobijanja međunarodnih sertifikata i logoa Evropske unije, koji će trajati dve godine, javljaju Novosti.  Uslovi sertifikovanja hrane su veoma strogi, pa je veoma važno da proizvodi koji konkurišu za sertifikat imaju realnu proizvodnju i aktivno udruženje iza njega. Iz udruženja Original Srbija su im potvrdili da će dati svoj doprinos da proizvodi iz naše zemlje odu na tržište EU, ističući da futoški kupus zadovoljava sve postavljene kriterijume.

"Futožani godišnje proizvedu više od 1.000 tona kiselog kupusa, što zadovoljava kvantitativni uslov za plasman u EU, a visoki kvalitet tog proizvoda je opštepoznat", navodi Miroljub Janković, zamenik predsednika poemutog udruženja proizvođača tradicionalnih proizvoda.

Futoški kupus - viševekovni brend

I pirotski kačkavalj u redu za sertifikat

Pirotski kačkavaj je još jedan od kandidata za logo i sertifikat za prodaju na tržištu EU. Najveći deo posla oko zaštite geografskog porekla proteklih godina obavila je Mlekarska škola sa domom učenika "Dr Obren Pejić".  

"Imao sam priliku da probam pirotski kačkavalj i on je zaista odličan. Ima specifičnu aromu podneblja sa kojeg potiče, ali i sličnosti sa jednim sirom koji se proizvodi u Italiji, odakle potičem", rekao je David Liberati, vođa projekta EU za organsku proizvodnju.

Jedinstveni Fruškogorski lipov med

Kako kaže Srđan Nikolić, pčelar iz Rume, Fruškogorski lipov med jedinstven je po količini polena sa cveta ovog drveta i za njim vlada velika potražnja. Sama Fruška gora, prepoznatljiva po šumama lipe, privlači pčelare iz cele Srbije, koji svoje košnice dovoze tu na ispašu. Kilogram lipovog meda u zemljama EU košta i do 25 evra, dok se u Srbiji ta cena kreće najviše do 900 dinara.

Fruškogorski lipov med - više od 60% polena lipe

Leskovčani imaju najveći broj zaštićenih proizvoda

Poslove geografske zaštite proizvoda na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga obavlja Regionalna privredna komora Leskovac (RPKL). Kao kažu, bili su pinoiri, a sad asu lideri u ovom poslu.

"Imamo najveći broj proizvoda sa zaštićenim imenom porekla u Srbiji i radimo na novim. Sertifikacija proizvoda u Ženevi je dug i skup proces, koja je u slučaju leskovačkog domaćeg ajvara trajala tri godine i koštala oko 70.000 evra", otkriva Vladimir Bojović, koordinator za poljoprivredu RPKL.

Leskovači roštilj - od novembra ovaj naziv samo uz žig i dozvolu


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Logo EU Sertifikat EU Sertifikacija hrane Zaštita geografskog porekla Pirotski kačkavalj Futoški kupus Fruškogorski lipov med Leskovac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu