Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žestival 2019
  • 27.08.2019. 14:00

Srpske rakije putuju u Rusiju, Australiju i Brazil

"Srbi se jako hvale rakijom, ali je proizvodnja rakije u Srbiji daleko od kvaliteta. Sada se to menja, kvalitet je sve bolji i nadam se da ćemo za nekoliko decenija stvarno moći da kažemo svetu da imamo dobro piće," kaže Marko Ilić iz destilerije Tim koja je na Festivalu voćnih rakija i tradicije Žestival osvojila nagradu u kategoriji destilerija.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 671
  • 22
  • 0

Nagradu Radislav Rade Paunović za najbolju rakiju festivala u kategoriji destilerija osvojila je Tim iz Bajine Bašte sa rakijom Stara pesma, dok je Jovana Novaković iz Čačka dobila istu nagradu u kategoriji Poljoprivredna gazdinstva.

Na Žestivalu stručni žiri je ocenio 131 uzorak u kategorijama poljoprivredna grazdinstva i destilerije.

Leskovac: Destilerija koja jedina u Srbiji proizvodi mastiku

Godišnja proizvodnja destilerije je oko 30.000 litara rakije

Marko Ilić, direktor destilerije Tim, kaže da je proizvodnja rakije porodični posao. U svom asortimanu imaju 14 vrsta rakija od kojih je najviše zastupljena rakija od šljive, zatim od dunje, kruške vijamovke, kajsije, a imaju i specijalne rakije klekovače, travarice, medovače i neke nove vrste od malina, kupina, jabuka i tako dalje. Pored glavne nagrade destilerija Tim je dobila nagrade za najbolje rakije od dunje, jabuke i kajsije. 

"Za proizvodnju rakije registrovani smo 2004. godine, a u 2010. godini počeli smo prodaju rakije pod brendom Stara pesma. Naša godišnja proizvodnja je od oko 30.000 litara rakije. Od toga 50 odsto ide na domaće tržište, a 50 odsto u inostranstvo, odnosno zemlje Evropske unije, Australiju i Rusiju. To je firma u kojoj radimo mi iz kuće, imamo sopstvene zasade voća i bazirani smo na manjim serijama vrhunskog kvaliteta," kaže Marko.

Njegov deda je bio prvi kazandžija u BB Klekovači, a otac ostvario dugogodišnju želju da otvori ozbiljnu firmu koja je bazirana na tradiciji i ljubavi prema tom poslu. 

Marko kaže da je cilj firme jedno globalno podizanje znanja i svesti o rakiji kao pića u Srbiji. "Srbi se jako hvale rakijom, ali je proizvodnja rakije u Srbiji daleko od kvaliteta. Sada se to menja, kvalitet je sve bolji i nadam se da ćemo za nekoliko decenija stvarno moći da kažemo svetu da imamo dobro piće," rekao je Marko. 

Nagrađene rakije na Festivalu 

Muzejski deo sa rakijama i zaštita Uneska

Umesto Jovane Novaković nagradu je primila njena baka Gordana Minić. Gordana i njen suprug Stanimir Cane Minić proizvode svoju rakiju u destileriji Minićeva kuća rakije iz Donje Trepče kod Čačka. 

"Moji roditelji su proizvodili rakiju, tako da sada imamo i muzejski deo sa rakijama proizvodene svake godine od 1941. godine pa do danas. Iz te 1941. godine imamo oko 120 litara rakije i ona može da se kupi u malim količinama u buteljkama. U aprilu ove godine su nas pozvali iz Etnografskog muzeja u Beograd i rakija nam je sada pod zaštitom Uneska. Od 2005. godine se takmičimo po sajmovima i do sada imamo 14 medalja sa Novosadskog sajma, a i veliki pehar iz Topole koji nam je uručila kraljica Jelisaveta Krađorđević," rekao je Cane.

Njegova destilerija proizvodi 31 vrstu voćne rakije, a verovatno su jedini u Srbiji koji su proizveli rakiju od kupusa. Pored unukine nagrade, ova destilerija je dobila nagradu za najbolju rakiju u grupi šljiva. 

Obrenovac već 10 godina promoviše dobru rakiju

Najznačajnija rakija šljiva od autohtone vrste požegače

Vidoslav Krvavac iz Trnovice, 20 km od Pljevalja - Crne Gore, kaže da je njegova rakija dobila ime Trnovača po mestu odakle potiče.

"Još od malih nogu znam kako se pravi rakija, jer su se moji preci bavili tim, a aktivno u ovom obimu proizvodnje sam 10 godina. Proizvodim dosta voćnih rakija, od kojih je najznačajnija rakija šljiva od autohtone vrste požegače, koja je organska, nikada nije prskana. Tu je i rakija od divlje kruške, jabuke i specijalna rakija od kleke. Osvajao sam veliki broj zlatnih medalja na Novosadskom sajmu, kao i prošle godine na sajmu šljiva u Osečini i u Vrnjačkoj Banji," kaže on. 

Proizvodi ograničene količine rakije. Šljive gaji na svom imanju od dva hektara i proizvodi od 1.500 do 2.000 litara rakije. 

Ovogodišnji Žestival u Užicu 

Rakije stigle i do Brazila i Dubaija

Na ovom festivalu je bila i kompanija RB Global iz Kostojevića kod Bajine Bašte, koja proizvodi Staru sokolovu. Ivan Bogdanović, direktor kompanije, kaže da iako su orijentisani na izvoz, ipak su rado došli na ovaj festival u rodnom kraju. Kompanija kako je pojasnio proizvodi rakije od skoro svih vrsta voća, a na sopstvenom imanju gaje šljive, dunje, dok kajsiju i krušku nabavljaju od njihovih kooperanata širom Srbije. Takođe, ova rakija prodaje se u malim pakovanjima u avionima širom sveta, a kako kaže, može se kupiti i na neočekivanim mestima kao što su Brazil i Dubai. 

"Moj otac je pre 25 godina nastavio tradiciju svojih dedova i otišao korak dalje i napravio svoj brend. Danas se Stara sokolova prodaje u mnogim državama sveta, a pokušavamo da uđemo i na tržište Japana i Velike Britanije," rekao je Ivan Bogdanović.

Karakteristično za ovu rakiju je prodaja po starosti.  "Naša najmlađa rakija je šljivovica Sokolica, koja je stara tri godine. Zatim imamo Staru sokolovu od pet godina i prodaje se u Srbiji i u zemljama bivše Jugoslavije. Tu je i rakija stara sedam godina, koja je specijalno namenjena za inostrano tržište i imamo našu najstariju i najcenjeniju rakiju, šljivovicu staru 12 godina. Ona se proizvodi u ograničenim količinama i delimo je na kaščicu najčešće na domaćem tržištu, ali nešto ide i u inostranstvo", rekao je Bogdanović.


Foto prilog


Tagovi

Žestival Destilerija Rakija Jovana Novaković Stanimir Minić Vidoslav Krvavac Marko Ilić


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.