Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena energija
  • 30.08.2017. 18:30

Srbija povećava ulaganja u obnovljive izvore

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ističe da Srbija u budućnosti planira da dve trećine investicija u energetici budu iz obnovljiih izvora energije, a samo trećina iz uglja, dodavši da trenutno na mreži imamo 205 elektrana sa 97,5MW iz obnovljivih izvora. Za to bi trebalo da bude izdvojeno 700-900 miliona evra.

Foto: Doug Mahugh / Flickr
  • 560
  • 26
  • 0

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je na Međunarodnom forumu o elektroprivredi i zelenoj energiji da će naša zemlja do 2020. godine iz obnovljivih izvora imati oko 600 megavata (MW) struje.

Kako prenosi EurActiv, on je istakao i da će, radi usklađivanja srpskih propisa sa Poglavljem 27 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na životnu sredinu, Srbija u energetiku morati da uloži još 700-900 miliona evra. Prema Antićevim rečima, gotovo 500 MW proizvodićemo iz energije vetra, dok ćemo oko 100 MW dobijati iz energije vode i biomase.

Uskoro završetak vetroparka u Alibunaru

Ministar je istakao da će Srbija tako dve trećine investicija u energetici imati iz obnovljiih izvora energije, a samo trećinu iz uglja, dodavši da trenutno na mreži imamo 205 elektrana sa 97,5 MW iz obnovljivih izvora. Aleksandar Antić je najavio da ćemo, u septembru, u Alibunaru, imati i treći vetropark. On će sa svojih 8 MW megavata doprineti da imamo preko 100 MW iz obnovljivih izvora. Antić je kazao je da će naša zemlja sledeće godine na mreži imati dodatnih 110MW dobijenih iz eolske energije, dok ćemo 2019. godine na taj način proizvoditi još 262 MW, kada budu završeni projekti "Kovačica" i "Čibuk".

Planirano uvođenje zelenih sertifikata

Ministar je izrazio nadu da će i projekat Plandište sa svojih 102 MW uskoro biti završen, navevši da se sprovode značajna istraživanja kada je reč o korišćenju geotermalne energije. Antić je napomenuo da se planira i uvođenje zelenih sertifikata sa oznakom da je struja iz obnovljivih izvora.

Za postrojenje za odsumporavanje 200 miliona evra

Kako je naglasio ministar rudarstva i energetike, Srbija mora da ima visokoefikasna postrojenja, objasnivši da je potrebno napraviti i sisteme za rešavanje pitanja praškastih zagađivča, ali i sisteme za odsumporavanje i denitrifikaciju. Antić je najavio da će u septembru biti potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani "Nikola Tesla A" rekavši da je vrednost projekta oko 200 miliona evra.

Najavljeni novi projekti ulaganja u obnovljive izvore energije

Direktor sektora za strategiju Elektroprivrede Srbije Aleksandar Jakovljević naglasio je da se po završetku svih revitalizacija očekuje ukupno povećanje instalisane snage hidroelektrana od oko 166 megavata. On je rekao da su pojedine revitalizacije završene, neke se realizuju, dok će a neke rek biti realizovane u skorijoj budućnosti, podsetivši na to da su već u fazi razvoja i projekti vetroparka u Kostolcu, kao i solarna elektrana koja se razvija, a takođe i projekti iz oblasti malih hidroelektrana.

Nemačka najviše u EU subvencioniše zelenu energiju

Jakovljević je istakao da EPS ulaže dosta novca i u druge segmente održivog razvoja i dodavši da će u obnovljive izvore energije, do 2025. godine, biti uložene dve milijarde evra. On je napomenuo da su obnovljivi izvori u Evropskoj uniji sa 20% iz 2010. godine porasli na 28%. On je izneo podatke da se po megavat satu sa više od 30 evra subvencioniše proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije u Nemačkoj, dok kod nas ta subvencija iznosi 0,77 evra.

Foto: Doug Mahugh / Flickr


Izvori

EurActiv


Tagovi

Energija Obnovljivi izvori Vetar Sunce Voda Ministarstvo rudarstva i energetike Aleksandar Jakovljević Elektroprivrede Srbije EPS Investicije Srbija Aleksandar Antić Vetroparkovi Alibunar Kovačica Čibuk Ugalj Termoelektrane


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.