Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biodiverzitet
  • 08.06.2020. 10:00

Srbija postala članica Međuvladine platforme o biodiverzitetu i uslugama ekosisistema

Jedna od glavnih uloga ove platforme je globalna procena stanja biodiverziteta, ekosistema i usluga koje pružaju društvu, kao i izrada posebnih tematskih i regionalnih procena, uz jačanje uloge nauke i struke u procesu donošenja odluka na nivou globalnih politika zaštite biodiverziteta.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 71
  • 3
  • 0

Republika Srbija postala je 137. članica Međuvladine naučno-političke platforme o biodiverzitetu i uslugama ekosisistema (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services – IPBES), objavljeno je na portalu ipbes.net, a prenosi Ministarstvo zaštite životne sredine.

Cilj platforme je da ojača povezivanje nauke i politike u oblasti biološke raznovrsnosti i usluga ekosistema radi očuvanja i održivog korišćenja biološke raznovrsnosti, dugoročnog ljudskog blagostanja i održivog razvoja, kroz sticanje novih znanja, tematske procene stanja biodiverziteta, podršku sprovođenju politika u oblasti biodiverziteta i izgradnju kapaciteta.

Povezanost nauke i poljoprivrede u Srbiji mora biti veća

Jedna od glavnih uloga ove platforme je globalna procena stanja biodiverziteta, ekosistema i usluga koje pružaju društvu, kao i izrada posebnih tematskih i regionalnih procena, uz jačanje uloge nauke i struke u procesu donošenja odluka na nivou globalnih politika zaštite biodiverziteta.

Na predlog Ministarstva zaštite životne sredine, Vlada Republike Srbije utvrdila je Osnovu za pristupanje naše zemlje ovoj platformi.

Vratiti prirodu u naše živote

Platforma pomaže državama članicama da ubrzaju napredak u ispunjavanju ključnih međunarodnih obaveza koje proističu iz Ciljeva održivog razvoja, globalnih Aiči ciljeva Strateškog plana za biodiverzitet 2011-2020 UN Konvencije o biološkoj raznovrsnosti i Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Obeležavamo Svetski dan zaštite životne sredine: Biodiverzitet ključan faktor

Kako smo ranije pisali, sa milion vrsta koje su suočene s izumiranjem, nikada nije bilo važnije fokusirati se na biološku raznovrsnost, a to je bila tema ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna. 

Ona je toliko važna da je i Evropska komisija nedavno donela i sveobuhvatnu strategiju za bioraznovrsnost, čiji je cilj vratiti prirodu u naše živote. 


Tagovi

Biodiverzitet Srbija Članica Zaštita životne sredine Ministarstvo Biološka raznovrsnost Ekosistem


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...