Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilno čuvanje
  • 16.12.2022. 13:00

Smeju li se koristiti ostaci preparata za zaštitu bilju od prethodne sezone?

Rok trajanja je obično ograničen na dve godine, te o datumu proizvodnje treba voditi računa.

Foto: Depositphotos/sweemingyoung
  • 152
  • 50
  • 0

Neiskorišćene fitofarmaceutske preparate neophodno je pravilno i bezbedno skladištiti u cilju očuvanja njihovog kvaliteta i mogućnosti upotrebe u narednoj sezoni. Pravilno čuvanje ne predstavlja samo dobru praksu iz sigurnosnih razloga, već može pomoći u smanjenju vandalizma, krađe ili eventualne zloupotrebe proizvoda.

Ovo je posebno važno za one preparate koji su veoma toksični. Međutim, kako navodi Jelena Bjelica, iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, čak i proizvodi koji se ne smatraju akutno otrovnim, mogli bi potencijalno da izazovu opasnost ako se koriste u blizini izvora vode, prehrambene robe ili iznad naseljenih mesta.

Objekti za skladištenje

Skladišni prostor koji je namenjen za čuvanje fitofarmaceutskih preparata treba biti napravljen tako da osigura zaštitu zdravlja ljudi i životinja, životne sredine, kao i očuvanje kvaliteta i efikasnosti preparata.

"Objekti za skladištenje moraju da budu izgrađeni od tvrdih, hemijski i fizički otpornih i inertnih materijala. Neophodno je da budu suvi i dobro provetreni. Vrata i prozore bi trebalo zatvarati i zaključavati, osim ako nisu potrebni prozori za ventilaciju", kaže savetodavac i dodaje da prozori ne smeju da budu većih veličina, kako bi smanjili rizik od ulaska štetočina, životinja ili čak ljudi.

Većinu preparata treba čuvati na temperaturama između pet i 15 °C (Foto: Depositphotos/katukphoto1)

Prostorija mora da štiti preparate od ekstremno visokih i niskih temperatura, kao i obezbedi zaštitu od uticaja direktne sunčeve svetlosti. Trajnost je obično ograničena na dve godine, te o datumu proizvodnje i roku trajanja uvek treba voditi računa pri njihovoj kupovini. Kupuju se samo sredstva za zaštitu bilja koja su registrovna i odobrena za promet i upotrebu.

"Deo preparata koji je neupotrebljen, uvek se čuva u originalnoj ambalaži. Etiketa na ambalaži preparata i sigurnosni list (MSDS) sadrže specifične informacije o načinu čuvanja određenog preparata, te ih nikako ne treba skidati niti prekrivati drugim etiketama", dodaje.

Kalibracija prskalica ključna za smanjenje doze pesticida

Većinu preparata treba čuvati na temperaturama između pet i 15 °C. Ako dođe do smrzavanja, pre upotrebe, neophodno je pregledati ambalažu da li je oštećena, a zatim ga ostaviti na sobnoj temperaturi kako bi se odmrznuo. Zabranjeno je smrznuti preparat izlagati direktnom izvoru toplote ili plamenu.

"Nakon odmrzavanja, neophodno je posudu protresti kako bi se sadržaj ponovno suspendovao. Ukoliko i nakon toga, ostanu kristali, sredstvo ne bi trebalo koristiti, jer je njegova efikasnost smanjena, te ga je neophodno pravilno odložiti u otpad", pojašnjava Bjelica.

Grupisati preparate

Treba obratiti pažnju i na unutrašnju organizaciju skladišta. Odnosno, grupisati preparate prema nameni (fungicid, insekticidi, herbicid itd.) i formulaciji (tečnost, prašak, granule, itd.).

Isparljive držati odvojeno od ostalih hemikalija. Tečne formulacije držati ispod suvih zbog mogućnosti prolivanja. Sredstva u prahu ili granulama mogu absorbovati vlagu ako se neadekvatno čuvaju, te posebnu pažnju treba posvetiti ambalaži.

"Ako je papirno pakovanje oštećeno, neophodno je kompletno staviti u najlon kesicu prigodne veličine i obavezno obeležiti", kaže savetodavac i napominje da se sve radi u rukavicama, a poželjno je nositi i masku.

To je neophodno posebno kada se pregledaju praškasti preparati. Prilikom korišćenja u novoj sezoni, preporučuje se primeniti najstarije hemikalije, posebno one koje imaju kratak rok trajanja. Voditi evidenciju o njihovoj kupovini i datumu otvaranja na pakovanju.


Tagovi

Preparati za zaštitu bilja Fungicid Insekticidi Prašak Skladištenje preparata Čuvanje preparata Jelena Bjelica


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.