Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kosidba na Rajcu 2018
  • 11.07.2018. 14:30

Slađana Božić - jedina žena kosač na Rajcu

Okupljeni kosači na Rajcu pokazuju svoje veštine, a pobednik dobija titulu Đidije. Ili možda pobednica?

Foto: Kosidba na Rajcu
  • 1.055
  • 47
  • 0

Tradicionalna manifestacija, Kosidba na Rajcu, simbolično predstavlja mobu i svečan završetak košenja planinskih livada. Ove godine održaće se od 13. do 15. jula. Okupljeni kosači pokazuju svoje veštine, a pobednik dobija titulu đidije. Ili možda pobednica? Jedina žena koja se takmiči je Slađana Božić (47)!

Rajac: Ko će biti Đidija za 2018. godinu?

Ona stiže iz sela Bovan kod Aleksinca. Član je udruženja žena Jezero i crkvenog odbora, a piše i poeziju. Ljubav prema selu usadili su joj deda i baba, pa se i danas bavi poljoprivredom, ali i očuvanjem narodne tradicije i pravoslavne duhovnosti i običaja. Osim na Kosidbi, Slađana sa svojim udruženjem učestvuje na mnogim drugim takmičenjima širom Srbije na kojima predstavljaju najstarija srpska jela, običaje i druge vrednosti svoga kraja.

Slađana
Slađana - jedina žena kosac!

Pesme o seli koje izumire

Osećanja pretače u pesme. Piše o ljubavi, o tužnoj sudbini srpskih sela koja nestaju, ali se oprobala i u šaljivim temama. Uzor joj je Dobrica Erić. Njeno pisanje nije ostalo nezapaženo, pa je i nagrađivano. Poslednja nagrada u nizu je drugo mesto na pesničkom konkursu "Čuvara Mojsinjske svete gore", na temu nesrećne ljubavi vojvode Prijezde od Stalaća i njegove ljube Jelice. Drugo mesto podelila je sa višestruko nagrađivanim piscem i novinarem Mihajlom Medenicom.

Izvor: Moje novosti


Tagovi

Kosidba na Rajcu Slađana Božić Udruženja žena Jezero  Dobrica Erić Mihajlo Medenica Poezija Đidija Bovan


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.