Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 02.10.2015. 15:00

Slaba ponuda pšenice i soje

Na novosadskoj Produktnoj berzi ove je sedmice prodato 650 tona robe, kao i prošle, ali je vrednost prometa iznosila je 12,7 miliona dinara, što je u odnosu na prošlu sedmicu smanjenje od 20,9 odsto.

Foto: depositphotos.com
  • 181
  • 8
  • 0

Okolnost da je berba kukuruza privremeno prekinuta zbog kiše, nije "dozvolila" da se tržište kukuruza novog roda potpuno otvori, pa je to, uz činjenicu da je bila slaba ponuda pšenice i soje, osnovni razlog još jednog malog nedeljnog prometa na Produktnoj berzi koji je iznosio svega 650 tona robe. To je potpuno isti promet kao i prethodne nedelje. Vrednost robe koja je bila predmet berzanske trgovine je ukupno iznosila 12.743.500 dinara ili 20,91% u manje nego prethodnog nedeljnog perioda.

Blagi cenovni oporavak kukuruza novog roda

Kukuruz novog roda, pošto je prethodne nedelje dotakao svoj cenovni minimum, u nedelji za nama imao je blagi cenovni oporavak. Da li je to kratkoročna tržišna pojava usled loših vremenskih uslova za skidanje ovog useva ili će to biti trend usled malog, ali ipak primetnog pomeranja cena na više na svetskom tržištu, pokazaće naredne nedelje. Cena kukuruza se kretala u rasponu između 15,40 din/kg bez PDV i 15,60 din/kg. Prosečna cena trgovanja je iznosila 16,97 din/kg (15,43 bez PDV), što je rast u odnosu na cenu iz prethodne nedelje za 2,49%.

Tržište pšenice stabilno

Ako izuzmemo tek nekoliko kratkih perioda cenovnih variranja od kada je žetva pšenice završena, tržište ove robe u tekućoj ekonomskoj godini za sada može da dobije generalnu karakteristiku veoma stabilnog tržišta. Prva tri meseca ekonomske godine pšenice, a to je period juli-septembar, istorijski posmatrano po pravilu je period stabilnih cena. Značajnije promene se prema tehničkoj analizi ovog tržišta dešavaju tek u kasnijem periodu ekonomske godine, tj. krajem kalndarske godine, odnosno u prvom kvartalu naredne kalendarske godine. Prosečna cena pšenice protekle nedelje bila je istovetna onoj iz prethodnog nedeljnog perioda, a iznosila je 20,13 din/kg (18,30 bez PDV).

Skroman promet soje

Posle jednonedeljne pauze, soja je ponovo proverila svoju cenu na berzanskom tržištu. Promet je bio skroman, ali dovoljan za registraciju cene na nivou od 44,77 din/kg ( 40,70 bez PDV). U odnosu na poslednje zaključenu cenu, to je pad za 1,15%.

Rast cene kukuruza pomerio je indeksnu vrednost Prodex, a na nivo od 230,50 indeksnih poena, što je nedeljni rast od 1,56 indeksnih poena.

Foto: depositphotos.com; Sziban


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Produktna berza Novi Sad


Tagovi

Produktna berza Prosečna cena pšenice Cenovni oporavak Berba kukuruza Soja Kukuruz novog roda Produktna berza Berzansko tržište Prodex


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer