Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 31.10.2022. 18:00

Skočile cene žitarica zbog blokade crnomorskih luka

Najnoviji sukob je doprineo rastu cena. Pšenica se prodavala po 350 evra po toni.

Foto: Depositphotos/DesignPicsInc
  • 334
  • 81
  • 0

Najnovija eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine preti prekidu žitnog koridora iz crnomorskih luka. Agrarheute izveštava da je Rusija optužila Ukrajinu da je za napad na Crnomorsku flotu na Krimu koristila bespilotne letelice.

U nedelju iz luka u Crnom moru nije krenuo nijedan brod. Ujedinjene nacije su saopštile da su dogovorile plan s Turskom i Ukrajinom za 16 brodova za transport žitarica.

Globalne cene žita naglo skočile 

Na pariškom MATIF-u trenutna cena pšenice je porasla za skoro 13 evra na 350 evra/t. Vrednost kukuruza je porasla za 10 evra i sad iznosi 346 evra po toni, dok se tona uljane repice prodaje po 658,25 evra. Rast od pet odsto je zabeležilo tržište u Čikagu odmah po saznanju o blokadi žitnih koridora.

Među blokiranim brodovima nalazi se jedan koji je prevozio desetine hiljada tona pšenice koju je Svetski program za hranu iznajmio za hitnu pomoć na Rogu Afrike, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je blokirano 218 brodova.

Luke napustilo 397 brodova

Ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture je saopštilo da je od 1. avgusta luke napustilo 397 brodova koji su prevozili devet miliona tona ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u zemlje Afrike, Azije i Evrope. Napomenuli su da su spremni da nastave izvoz poljoprivrednih proizvoda u skladu postignutog "Sporazuma o žitu".

Od sutra rampa na izvoz: Rusija obustavlja žitni koridor?

Predloženo je da delegacije Turske i UN obezbede 10 inspekcijskih timova za inspekciju 40 brodova. Sporazum je zahtevao od dve sukobljene zemlje da uz pomoć UN i Turske koordiniraju inspekcije i tranzit brodova kroz Crno more.


Tagovi

Rusija Ukrajina Cene žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta