Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 25.06.2020. 07:30

Sinkevičius: COVID-19 ne može biti izgovor za zanemarivanje Zelenog plana

Poljoprivrednici igraju bitnu ulogu u očuvanju bioraznovrsnosti i bez njih teško da će se ona održati. U rešavanju ovog problema moramo ih imati na umu i njihove brige shvatati ozbiljno, poručio je Sinkevičius.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 83
  • 3
  • 0

Nijedna zemlja članica Evropske unije ne može koristiti krizu COVID-a kao izgovor za slabiju zaštitu lanca snabdevanja hranom kao i brigu za životnu sredinu, poručio je u intervju-u za Euractiv, evropski poverenik za zaštitu životne sredine, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

"Komisija je učinila sve što je u njenoj moći i pružila je svu moguću fleksibilnost pogotovo gde je to stvarno bilo potrebno. Sve institucije su već prilagodile svoj program rada za 2020. godinu, te ih preusmerile na aktivnosti u vezi sa oporavkom Evrope“, rekao je poverenik.

Međutim, naglasio je i da izazovi u vezi sa zaštitom životne sredine i klimatskih promena nisu nestali ovom krizom te da se pogotovo na njih mora obratiti velika pažnja.

"Klima se sve više pogoršava, promene su sve izraženije i donose veliki pritisak na našu već krhku prirodu i biološku raznovrsnost."

Plastično zagađenje glavna briga

Ali, Sinkevičius takođe ističe i zabrinutost građana oko korišćenja plastične ambalaže kao što su to čaše, tanjiri, pribor za jelo, štapići za uši, plastične kese i brojne druge, čija bi se upotreba u određenom vremenu trebalo da se potpuno ukine.

Podsećamo, najnovija strategija za cirkularnu ekonomiju, objavljena tik pre izbijanja epidemija ima za cilj da do 2030. godine sva ambalaža koja se koristi za hranu i piće bude ponovo iskoristiva i da se može reciklirati na ekonomski održiv način. 

Sva ambalaža za hranu i pića do 2030. moći će da se reciklira

"Uvek će nam biti potrebna ambalaža i verovatno će i ova plastična imati neko svoje mesto. Pozivam sve kompanije koje se bave takvom proizvodnjom da osmisle inovacije koje će prihvatiti i društvo, ali i političari“, poručio je i dodao kako će se takve investicije sigurno isplatiti i otvoriti nova tržišta. 

U intervjuu se dotakao i teme mikroplastike koja stvara ozbiljne probleme u vodenom svetu. Priznao je da EU radi na novoj studiji koja će analizirati tri kategorije njenih izvora, a to su proizvodnja plastičnih peleta, sintetičkog tekstila, kao i automobilskih guma. Cilj istraživanja je dobiti rešenja koja će smanjiti emisiju mikroplastike za oko 500.000 tona u sledećih 20 godina.

Poljoprivrednici imaju ključnu ulogu u biorazovrsnost

Prema rečima poverenika, pridržavanje ambicioznih ciljeva Zelenog plana osim same zaštite životne sredine znači i stvoriti uslove kojim će se ekonomija moći odupreti krizama koje dolaze. 

ZPP u problemu: Odbor za životnu sredinu se povlači nakon 2020. godine?

"Očuvanje zdrave prirode i obnavljanje prirodnog kapitala srž je održivog rasta. Investiranje u radnu snagu znači ulagati u proizvodnju, a automatski i u prirodu. Vreme visoke nezaposlenosti i niskih kamata idealan je trenutak za ulaganje u projekte poput obnove prirode, zaštićenih područja, ekološke poljoprivrede te zelene i plave infrastrukture“, pojašnjava Virginijus.

Najbitnija stvar koju je napomenuo je briga za poljoprivrednike.

"Poljoprivrednici igraju bitnu ulogu u očuvanju bioraznovrsnosti i bez njih teško da će se ona održati. U rešavanju ovog problema moramo ih imati na umu i njihove brige shvatati ozbiljno“, zaključio je poverenik. 


Tagovi

Virginijus Sinkevičius Evropska unija Zeleni plan Hrana Plastika Poljoprivrednici Životna sredina


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.