Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Nemačkoj
  • 16.06.2021. 07:30

Simbol tretiranja proizvođača u mlečnom govedarstvu: Demonstranti sagradili pa srušili zid

Veći troškovi proizvodnje mleka, visoke cene na policama trgovina i niža zarada stočara, znakovi su uzbune za nemačke farmere koji su se okupili na protestu.

Foto: Facebook/BDM e.V.
  • 274
  • 56
  • 0

Veći troškovi hrane za životinje koje ne mogu pokriti niske otkupne cene mleka doveli su u pitanje isplativost pa i opstanak mnogih farmi krava. Kako bi tome stali na kraj, predstavnici Saveznog udruženja nemačkih mlekara (BDM) organizovali su protest na koji su pozvali sve članove i proizvođače.

Održan je ispred sedišta mlekare Hohland u Hajmenkirhu, gde su predstavnici BDM-a sagradili zid kao simbol odnosa nemačkih mlekara prema njima. Kako piše top agrar, bio je dužine sedam i visine dva metra. Nakon što su demonstranti na njega ispisali zahteve poput bolje tržišne pozicije, kriznih instrumenata i cena koje pokrivaju troškove, bio je srušen.

"Cene u prodaji mlečnih proizvoda porasle su i do 45 odsto, ali proizvođači nemaju ništa od toga", napomenuli su nezadovoljni stočari na skupu zbog kojeg je prolaz kroz ovu mlekaru bio zatvoren. Nju su odabrali jer smatraju da svojom veličinom i tržišnom važnošću može podstaknuti promene. Pridružili su im se i članovi regionalne grupe Zemlja spaja Nemačku (LsV).

"Želimo jasno da stavimo do znanja da uz tako visoku prodajnu cenu nešto mora doći i do nas proizvođača“, poručili su.

LsV je pak pozivao na poštenu i jasnu oznaku porekla za sve mlečne prerađevine.

"Svako bi trebalo da ima pravo da zna odakle dolazi hrana koju konzumira", napomenuli su članovi ove grupe. Do sada su se mlekare protivile takvoj oznaci jer bi se navodni višak mleka na nemačkom tržištu i dalje trebalo koristiti kao argument za neadekvatna plaćanja.

"Za uvoz su odgovorni sami prerađivači. Još uvek je moguće i uobičajeno da se ono iz istočne Evrope plasira na tržištu kao naš proizvod", zaključili su.

Pogledajte kako je izgledao protest:


Tagovi

Cene mleka Protest Zid Nemačka Farme krava


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.