Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o robnim berzama
  • 29.07.2019. 12:00

Sigurnost - efekat primene Zakona o robnim berzama

Zakon definiše na koji način berza može da se osnuje, osnivački kapital, način funkcionisanja berze, a uređuje i pitanja koja se odnose na članstvo na berzi, listing, pokrivenost naloga, trgovanje, obračun i plaćanje, kontrolu i mere u slučaju povreda pravila, informisanje i čuvanje poslovne tajne i druga pravila u vezi sa berzanskim poslovanjem

Foto: Đorđe Simović
  • 208
  • 9
  • 0

Proteklih dana poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije usvojili su više zakona među kojima je i Zakon o robnim rezervama. Ovaj zakon uvodi znatne novine u berzansko poslovanje, a zakonska regulativa u ovoj oblasti približava se onoj u Evropskoj uniji. O značaju Zakona za Agroklub govorio je i direktor Produktne berze u Novom Sadu, Miloš Janjić. On je bio član radne grupe koja je radila na donošenju ovog Zakona.

Godinama ovde na Produktnoj berzi govorimo o tome koliko je važno da se uzvoji Zakon o robnim berzama i konačno je Skupština Srbije  usvojila ovaj dokument. Generalno, koje novine on donosi?

Ako bi trebalo da defiinišemo sa jednom rečju, ovaj zakon donosi - sigurnost. To jeste nedostajalo našem tržištu agrarnih proizvoda. Sa jedne strane tu je nadzorni organ koji će kontrolisati čitav mehanizam funkcionisanja robno - berzanskog tržište, to je komisija za hartije od vrednosti, sa druge strane donosi obavezu onom ko osnuje robnu berzu da garantuje u izvršenju robno - bezanskih poslova. Takođe, učesnici, kupci i prodavci moraće kroz depozite da garantuju za svoje obaveze i izvršenje posla. Kao bitna institucija, uvedena je i arbitraža, koja će pomoći ubrzanju funcionisanja čitavog sistema kao i sigurnosti. Zakon nije kreiran samo za poljoprivredne proizvode nego kroz sam tekst možete videti da se navodi i brodski prostor, a otvara se mogućnost trgovanja drugim robama koje nisu u vezi sa poljoprivredom. 

Terminsko trgovanje znači i uspešan završetak posla

Konačno je uvedena mogućnost terminskog trgovanja?

SPOT trgovanje do sada je kod nas držalo primat u načinu trgovanja. Međutim, sve više se terminski trguje, kako na berzi tako i van berze i naš cilj je upravo bio da kroz terminsko trgovanje koje nosi najveći rizik, kroz određeni sistem garancija obezbedimo članovima berze da mogu da budu sigurni u uspešan završetak tog posla. 

Zakon o robnim berzama možete pogledati u dokumentu ispod teksta.

Zakonodavac je predvideo da bi u narednih devet meseci od donošenja Zakona trebalo da se donesu i podzakonska akta. Šta bi ona trebalo da definišu?

To je najveći posao koji nama predstoji. Zakon predstavlja krovnu platformu. Podzakonska akta puno toga će da definišu. U prvih šest meseci sama komisija za hartije od vrednosti mora da donese svoja podzakonska akta, odnosno pravilnike. Na osnovu toga, berza ima obavezu da donese svoje procedure. One će definisati način funkcionisanja berze. Ovo je bitno za onoga ko želi da postane član berze, da zna u određenim situacijama koje su njegove obaveze i prava. 

Usvojen Zakon o robnim berzama!

Šta donošenje ovog zakona znači za samu Produktnu berzu u Novom Sadu?  
  

Donosi prekretnicu u našem radu. Posledinjih 60 godina Produktna berza funkcionisala je na manje više nepromenjenim principima. Mi smo uvodili neke tehnološke promene, ali sam princip trgovnja nije menjan. Ovo diže trgovanje na mnogo viši nivo. Mi ovim postajemo prava beza. Stojimo finansijski iza onog čime će se trgovati preko berze. Sa druge strane otvorena su nam vrata za uvođenje drugih roba. 

Sada i ratari mogu da trguju i na SPOT i na terminskom tržištu

Šta će donošenje ovog Zakona doneti samim ratarima?

Jedna od novina Zakona je i mogućnost da sami poljoprivrednici trguju preko berze. Do sada su gazdinstva trgovala preko berze ali su samo pravna lica mogli biti članovi. Oni će sada moći robu da prodaju i na SPOT i na terminskom tržištu. Neće morati da razmišljaju kome su robu prodali, a naročito da li će im roba biti plaćena.

Zakon je predvideo i trgovanje brodskim prostorom. Pojasnite nam šta to konkretno znači?

Na inicijativu Ministarstva saobraćaja i trgovanje brodskim prostorom uvrstili smo u zakon. Stvorila se potreba da se otvori jedno mesto za trgovinu brodskim prostorom. Tu će pružaoci usluga na spot ili terminskom tržištu moći da ponude svoj brodski prostor. Tu bi se okupili i brodari iz Srbije kao i brodari iz okruženja. To je nešto skroz novo u ovom delu Evrope.


Dokumenti


Tagovi

Berzansko trgovanje Terminsko trgovanje SPOT Trgovanje Produktna berza Zakon o robnim berzama Miloš Janić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."