Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski radnici
  • 25.07.2019. 10:00

Sezonci u poljoprivredi: Elektronska prijava pojednostavljuje proceduru

U Srbiji sve je manje onih koji su spremni da rade kao sezonci. Radnika nije lako naći čak i kada su ponuđene dnevnice oko 3.000 dinara. Na takvom tržištu, u trouglu država - poslodavac - sezonac, rešenje u kojem bi svi trebalo da imaju svoju računicu, košta dodatnih 303 dinara po danu.

Foto: Bigstockphoto/Xilius
  • 285
  • 11
  • 0

Elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi počeo je da radi u januaru, a od aprila na raspolaganju je i mobilna aplikacija. Pojednostavljena procedura dala je rezultate pa je broj prijavljenih radnika, samo u prvoj polovini 2019. godine, gotovo četiri i po puta veći od ukupnog broja sezonaca u 2017. godini.

Ipak, u odnosu na procenu ukupnog broja, prijavljen je tek svaki četvrti sezonac. Treba takođe spomenuti i da su kazne velike za nepoštovanje procedure.

Sve je veći broj legalnih sezonaca

Od početka godine preko portala Sezonski radnici, angažovano je ukupno 16.500 radnika, a broj sezonaca koji iz sive zone, prelaze u legalno poslovanje u stalnom je porastu. 

Uslugu elektronske prijave koristilo je 213 poslodavaca, a od 60 gazdinstava koja su prijavljivala svoje sezonske radnike, najveći broj njih je iz opština Palilula, Kikinda, Sremska Mitrovica, Bečej i Zrenjanin. Ukupno najviše radnika, prijavljeno je u Kuli, Novom Sadu i Zaječaru, navode iz Ministarstva za rad.  

Manjak sezonskih radnika u poljoprivedi podiže cenu nadnice

Ipak, iako podaci deluju ohrabrujuće, u odnosu na ukupan broj, procenjeno je da je u Srbiji tek oko 80 hiljada sezonskih radnika. Rast je daleko od željenog - tek svaki četvrti sezonac danas je uveden u legalne tokove. U Ministarstvu za rad ističu da će pune efekte primene novih zakonskih pravila i pojednostavljene procedure prijave sezonaca, sagledati  naredne godine. 

"S obzirom da je ovo prva godina sprovođenja prijava putem web portala i aplikacije, kao i da se određeni poslovi obavljaju u jesenjim mesecima, još je rano iznositi stavove. Naredne godine prisupiće se detaljnom uvidu u podatke i obradi istih kako bi se mogli sagledati puni efketi primene zakona", navode u saopštenju iz Mnistarstva.

Jednostavan proces prijave

Prijava i odjava sezonskih radnika vrši se preko navedenog portala ili mobilne aplikacije, koja je dostupna u plej prodavnici na telefonima. Za razliku od pravnih lica kojima je dovoljno samo da poseduju poreski identifikacioni broj PIB, gazdinstva pre prvog pristupa portalu moraju imati kvalifikovani elektronski potpis, koji besplatno mogu dobiti ukoliko zahtev podnesu MUP-u, ali ga mogu dobiti i u filijalama pošte, u Privrednoj komori Srbije i E Smart Systems- u.

Nakon registracije, prijava i odjava vrlo su jednostavne, čitav postupak traje svega nekoliko minuta, a radnike možete prijaviti u dve smene: prepodnevnoj do 10 sati i poslepodnevnoj do 15 sati.  

Prijavu sezonskog radnika možete uraditi na period duži od jednog dana (ukoliko za takvim angažovanje postoji potreba), ali treba voditi računa da jedan radnik na sezonskim  poslovima ne može biti angažovan više od 120 dana godišnje.

Isplati se biti fer

Kontrolu vrši poreska uprava, poljoprivredna inspekcija i inspekcija rada, svaka u okviru svojih nadležnosti, a kazne nisu male. Za pravna lica one se kreću od 100.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička od 5.000 do 150.000 dinara. Inspekcija rada, kako u izjavi za Agroklub navode i iz resornog ministarstva svakodnevno se vrši nadzor svih privrednih subjekata, uključujući i poslodavce koji se bave poljoprivrednom delatnošću. Tako su inspektori, od januara do juna, u nešto manje od 34 hiljade kontrola na crno zatekli oko 6.500 lica, a poslodavci su za to kažnjeni sa više od 155 miliona dinara.

TabelaBroj prijavljenih radnika po mesecima

Mesec Broj prijavljenih radnika
januar  498
februar 1.697
mart 2.335
april 3.232
maj  4.096
jun  9.654

Napomena: podaci se odnose na prijavljene radnike u toku jednog meseca dok je ukupan broj prijavljenih, bez duplog brojanja 16.500.

U Ministarstvu za rad navode i da se inspekciji  od početka godine obraćao veći broj poslodavaca sa molbom za pružanje informacija o tome kako da angažuju sezonske radnike i da su inspektori spremni da im pomognu.

Kada je reč o Južnobačkom okrugu, inspektor rada, Nikola Mrkić, kaže da ciljane kontrole koje bi se odnosile isključivo na  sezonske radnike angažovane u poljoprivredi nisu sprovodili, ali ne i da ih ubuduće neće biti.   

Ko je na dobitku? Ima li gubitnika?

Prijavom sezonaca na dobitku su radnici jer za svoj rad uz nadnicu ostvaruju i pravo na penzijski staž, a osigurani su i u slučaju povreda na radu, koje u poljoprivrednoj delatnosti nisu retkost. Na sezonskim poslovima mogu biti angažovani nezaposleni, zaposleni, penzioneri, maloletna lica, kao i stranci, a legalnom isplatom dnevnica i prijavom, niko od njih ne gubi prava na ranije stečene  nadoknade.

Treba podsetiti i na to da je u Srbiji sve manje onih koji su spremni da rade kao sezonci, da radnika nije lako naći čak i kada su ponuđene dnevnice oko 3.000 dinara. Na takvom tržištu, fer odnos prema sezoncima sigurno neće odmoći ni poljoprivrednicima, a u trouglu država - poslodavac - sezonac, rešenje u kojem bi svi trebalo da imaju svoju računicu, košta dodatnih 303 dinara po danu, koliko je dnevno potrebno izdvojiti za uredno prijavljenog sezonskog radnika.  


Tagovi

Sezonski radnici Elektronska prijava Ministarstvo za rad Inspekcija rada Rad na crno Sezonci u poljoprivredi


Autorka

Marija Stokuća

Više [+]

Ekonomista po struci sa gotovo dve decenije staža u novinarskom poslu. Na pokrajinskom javnom servisu uređivala i uređuje teme privrede, spoljne politike kao i razne informativne formate.