Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šar-planina
  • 03.03.2021. 14:00

Severna Makedonija proglasila deo Šar-planine za Nacionalni park

U Srbiji je Šar-planina kao jedno od faunistički najbogatijih područja Evrope proglašeno Nacionalnim parkom pre 28 godina, a Makedonci su nedavno doneli istu odluku za svoj deo ovog planinskog područja.

Foto: Biljana Ljubisavljević (ilustracija)
  • 129
  • 8
  • 0

Vlada Severne Makedonije utvrdila je Predlog zakona o proglašavanju dela Šar-planine za Nacionalni park. Kako se navodi u saopštenju, cilj je "obezbeđivanje zaštite izuzetnih pririrodnih lepota i vrednosti, raznovrsnosti i bogatstva biodiverziteta, geodiverziteta, hidroloških karakteristika, pejsažnih vrednosti" Šar-planine, prenosi Beta.

Predlog zakona za proglašenje dela Šar-planine koji pripada Severnoj Makedoniji za zaštićeno područje druge kategorije - Nacionalni park, pripremilo je Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Jedno od faunistički najbogatijih područja Evrope

Šar-planina nalazi se na području Kosova i Metohije i predstavlja visok južni obod Srbije dug 85 km. Za Nacionalni park je proglašena 1993. godine u privremenim granicama od 39.000 ha. Predviđeno je da trajnim granicama obuhvati površinu od oko 97.000 ha, podacu su Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

U nacionalnom parku je opisano 190 biljnih zajednica čiji karakter varira od mediteransko-submediteranskog u dolinama reka, do subarktičkog na najvišim vrhovima. Posebno su dragocene jedinstvene zajednice endemoreliktne srpske ramonde u krečnjačkim klisurama, šumske zajednice endemoreliktnih balkanskih borova munike, molike i žbunaste zajednice gorske ruže.

Za tri godine površine zaštićenih područija povećane za 100.000 ha

U Nacionalnom parku živi 147 vrsta dnevnih leptira, 45 vrsta vodozemaca i gmizavaca, oko 200 vrsta ptica i 32 vrste sisara (bez slepih miševa), što ga čini jednim od faunistički najbogatijih područja Evrope.

Međutim, dok je Luksemburg zemlja sa najvećim procentom zaštićenih prirodnih područja u Evropi, sa tri četvrtine površine pod zaštitom, Srbija je na dnu liste sa sedam odsto, preneo je ranije Euractiv.


Tagovi

Nacionalni park Zaštićeno područje Severna Makedonija Zakon Šar-planina


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...