Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plasman rakije u Srbiji
  • 15.12.2016. 11:00

Samo četvrtina rakije "legalno" na tržištu

U 2015. godini proizvedeno je samo 22,5 miliona litara rakije prema zvaničnim podacima. To se ni u kom slučaju ne poklapa s podacima o količini voća koje završe u kazanima za pečenje rakije.

Foto: Nenković Biljana
  • 1.338
  • 126
  • 0

Samo četvrtina rakije na tržištu Srbije dolazi od registrovanih proizvođača, upozorilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U 2015. godini proizvedeno je samo 22,5 miliona litara rakije prema zvaničnim podacima. To se ni u kom slučaju ne poklapa s podacima o količini voća koje završe u kazanima za pečenje rakije, preneo je Nedeljnik.

Od 740.000 tona šljive 70 odsto ode u rakiju

Ovakva situacija najuočljivija je na primeru šljive. Ova voćna vrsta godišnje u Srbiji da rod oko 740.000 tona. Od tog roda 70 odsto šljive namenjeno je pečenju rakije. U proseku da bi se dobio litar rakije potrebno je osam do 10 kilograma šljive.

Kako navodi Kolinda Hrehorović šef odseka za proizvodnju i preradu voća Ministarstva poljoprivrede prostom računicom, na osnovu podataka o rodu lako se izračuna da je proizvodnja šljivovice između 52 do 62 miliona litara. Ali, kako ističe Kolinda činjenica je da su na tržištu prisutne mnogo veće količine voćnih rakija. Predpostavlja se da je u prometu u Srbiji oko 80 miliona litara rakije.

Ove podatke potvrđuje i Grupacija uvoznika i distributera jakih alkoholnih pića-GUDAP. Prema istraživanju Grupacije u kojem su učešće imali 1.054 građana, samo 28 odsto njih kupuje rakiju u prodavnicama i trgovinskim lancima, a za većinu anketiranih odlučujući faktor u izboru pića je povoljna cena.

Foto: Nenković Biljana


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Tagovi

Rakija Šljiva Šljivovica Povoljna cena


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.