Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekologija
  • 08.05.2020. 10:30

Sa Egzitom velika akcija pošumljavanja?

Kako je Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo početkom marta i nedavno potvrdilo, ove godine u Srbiji u saradnji sa Egzitom biće pokrenut veliki dugogodišnji projekat sadnje miliona stabala. Međutim, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević smatra da za održavanje ovog festivala ne postoje uslovi.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 67
  • 3
  • 0

Srbija je započela ozbiljne promene u životnoj sredini i u svojoj Pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 27 definisala prioritetne aktivnosti koje će doprineti mnogo boljem kvalitetu života građana, kao i da se sa muzičkim festivalom "Egzit" planira pokretanje velike akcije pošumljavanja, koja ima ambiciju da se proširi na region kao najefikasniji i najednostavniji način ublažavanja klimatskih promena, prenosi se na zvaničnom sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Ovo je najavio resorni ministar Goran Trivan u svojstvu potpredsdnika Skupštine UN za životnu sredinu (UNEA),  gde je učestvovao na neformalnom video-sastanku predstavnika država članica Programa Ujedinjenih Nacija za životnu sredinu (UNEP) koji je održan na poziv izvršne direktorke UNEP-a Inger Anderson.

Koze se spustile u grad - privukao ih mir, travnjaci i grmlje

"Da može sve biti drugačije, dokazuju vesti i satelitski snimci koji ovih dana iz različitih delova sveta svedoče da je planeta manje zagađena, da su čistije vode i vazduh, jer je zatvaranjem fabrika, smanjivanjem industrijske aktivnosti i saobraćaja, smanjeno emitovanje gasova koji utiču na zagađenje i klimatske promene", rekao je Trivan.

Ministar je ukazao da je potrebno uključiti akademsku i naučnu  javnost kako bismo istražili povezanost pogoršanja stanja ekosistema, degradaciju biodiverziteta i preterane eksploatacije vrsta sa nastankom pandemije virusa korona. 

Da li će Egzita ove godine uopšte i biti?

Interesantno je to, što je nedavno gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u izjavi za Tanjug, koju je prenela Politika, rekao da odluka o održavanju ovog festivala još nije doneta i da će ovog meseca imati sastanak sa predstavnicima festivala i Vlade Srbije u vezi sa ovogodišnjim festivalom, ali da je trenutno njegovo mišljenje da ne postoje uslovi i mogućnosti da Egzit bude održan ove godine.

"Postavlja se pitanje ko će da vam dođe i kako će da vam dođu, ako su granice zatvorene", rekao je Vučević.

U Srbiji pod šumom 30 odsto, a u Vojvodini svega šest procenata

Kako je Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo početkom marta i ponovo najavilo na video sastanku UNEP-a, ove godine u Srbiji u saradnji sa Egzitom biće pokrenut veliki dugogodišnji projekat sadnje miliona stabala 'u koji ćemo pozvati i zemlje regiona da se uključe, a kojim ćemo pokazati da je pošumljavanje najbolji način da i Srbija kao i EU dostigne tako važan cilj bez emisije ugljen-dioksida i efekata staklene bašte do 2050. godine'.


Tagovi

Ministarstvo zaštite životne sredine Goran Trivan Miloš Vučević Pošumljavanje Egzit Sadnja drveća Akcija pošumljavanja UNEP


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu