Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aleksander Tkačev
  • 11.05.2021. 07:30

Sa 660.000 ha bivši ministar poljoprivrede je najveći zemljoposednik u Rusiji

Aleksander Tkačev i njegova kompanija "Agrocomplex" zauzeli su vodeće mesto kada je u pitanju vrednost vlastitog zemljišta, koje je procenjeno na oko 980 miliona evra.

Foto: Depositphotos/MaykovNikita
  • 539
  • 35
  • 2

Bivši ruski ministar poljoprivrede, Aleksander Tkačev je sa 660.000 hektara jedan od najvećih zemljoposednika u Rusiji. 

Tkačev i njegova porodica vlasnici su holdinga "Agrocomplex" koji je prema Forbes-u zauzeo vodeće mesto kada je u pitanju vrednost vlastitog zemljišta, koje je procenjeno na oko 980 miliona evra.

Nasamarili male

Za vreme mandata ovog ministra u 2017. godini, stotinak poljoprivrednika iz regije Krasnodar protestovalo je kako bi upozorili da se tamo odvija prava pljačka, a državne službe ne preduzimaju ništa. Njihov pokret pod motom "Pristojni farmeri" (Вежливых фермеров, nap.a.), zahtevao je sastanak sa predsednikom Vladimirom Putinom kako bi ga nagovorili da zaustavi grabež zemlje i korupciju u toj regiji.

U tom području, poznatom po uzgoju žitarica, poljoprivredni su giganti, kako piše agrarheute, krali zemlju i useve od malih zemljoposednika. Služili su se ilegalnim trikovima kako bi ih nasamarili, poput krivotvorenja kupoprodajnih ugovora sa potpisima ljudi koji su umrli. Osim toga, pišu, podmićivali su sudije, policajce i zaposlene u gradskoj upravi. Poljoprivrednicima je čak pretio i zatvor, a bili su prisiljeni da prodaju svoje zemljište velikim korporacijama poput Agrocomplex-a.

Inače, taj je holding 1993. godine osnovao otac bivšeg ministra. Danas on obuhvata ukupno 60 firmi koje se bave biljnom i proizvodnjom stočne hrane, stočarstvom i proizvodnjom mlečnih proizvoda kao i hortikulturom i preradom.

Tkačev se sa svojih 660.000 hektara nalazi među prvih sto najvećih zemljoposednika na svetu prema kojem je jedan od globalno najbogatijih ljudi, Bill Gates sa svojih 100.000 hektara - mala beba.


Tagovi

Rusija Bivši ministar Zamljoposednici Alexander Tkachov Agrocomplex Mali poljoprivrednici


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.