Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RZS
  • 02.12.2020. 10:00

RZS: Veća ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda, ali manja na pijacama

Za prvih devet meseci 2020. godine, u poređenju sa istim periodom 2019, ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji veća je za 8,6 odsto u tekućim cenama, odnosno za 5,3 odsto u stalnim cenama.

Foto: Julijana El Omari
  • 59
  • 17
  • 0

Ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji u trećem tromesečju 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, veća je za 13,1 odsto, rezultati su Republičkog zavoda za statistiku.

Za prvih devet meseci 2020. godine, u poređenju sa istim periodom 2019, ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji veća je za 8,6 odsto u tekućim cenama, odnosno za 5,3 odsto u stalnim cenama.

U strukturi vrednosti prometa poljoprivrednih proizvoda najviše zastupljeno povrće

Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Republici Srbiji za prvih devet
meseci 2020. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, manja je za osam odsto.

U strukturi vrednosti prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama za prvih devet meseci 2020.
godine najviše učestvuju sledeće grupe proizvoda: povrće (33,5 odsto), voće i grožđe (19,4 odsto), mleko i mlečni proizvodi (13,8 odsto) i živina i jaja (12,9 odsto).

RZS: Ove godine veća potražnja za voćem, cene više za 30 odsto

Kako smo ranije pisali, cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-avgust 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, u proseku su povećane za 2,4 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar-avgust 2020. godine u odnosu na isti period 2019. godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama stoka i živina (2,6 odsto), industrijsko bilje (4,7 odsto) i voće (32,8 odsto).


Tagovi

Republički zavod za statistiku Cene poljoprivrednih proizvoda Promet Pijace Prodaja i otkup Povrće


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...