Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dušična gnojiva
  • 14.09.2022. 18:00

Ruski amonijak će na globalno tržište stizati preko Ukrajine?

UN predlaže da se amonijak, u vlasništvu Uralchema ​​dovede gasovodom do rusko-ukrajinske granice. Tamo bi ga preuzeo američki Trammo.

Foto: Depositphotos/saoirse2010
  • 216
  • 73
  • 0

Moguće je ponovno pokretanje izvoza amonijaka iz Rusije preko Ukrajine, u čemu posreduju i Ujedinjene nacije. Ovaj bi potez mogao stabilizovati dogovor iz jula kojim se ukrajinski poljoprivredni proizvodi izvoze preko Crnog mora, piše Reuters

Amonijak je ključni sastojak azotnih đubriva, a cevovod koji ga je transportovao iz ruske oblasti Volga do ukrajinske luke Odese, zatvoren je još u februaru. 

Stabilizacija cena 

Ujedinjene nacije predložile su da se amonijak, u vlasništvu ruskog proizvođača đubriva Uralchem ​​dovede gasovodom do rusko-ukrajinske granice. Tamo bi ga preuzeo Trammo, globalni trgovac ove vrste robe, sa sedištem u SAD-u. 

"Nedostatak amonijaka koji se ranije isporučivao preko Ukrajine, na tržištu zemalja koje su zavisne od njega, uzrokovao je značajne poteškoće. Verujemo da će nastavak isporuke pomoći stabilizaciji cene đubriva u celom svetu, kako bi se izbegla globalna prehrambena kriza", rekao je izvršni direktor Ed Vajner u izjavi.

Kapacitet cevovoda je 2,5 miliona tona amonijaka godišnje.

Cene đubriva su drastično visoke (Foto: Depositphotos/si.telenkov

Dogovor bi dao Rusiji razlog da se pridržava julskog sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine, koji bi trebao biti obnovljen u novembru. 

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, nedavno je kritikovao ovaj dokument i pretio ograničenjima. Žalio se da je izvoz iz Rusije otežan dok roba iz Ukrajine, prema njegovim rečima, ne odlazi u siromašne zemlje nego u Tursku i Evropsku uniju. 

Jesenja setva 

Treba napomenuti i to da su ministri energetike zemalja članica EU protekle nedelje održali sastanak o aktuelnoj energetskoj krizi, a sa njom u vezi i padom proizvodnje azotnih đubriva. 

Kako znamo, zbog najave zatvaranja mnogih hemijskih fabrika, doći će do dodatnog poskupljenja na tržištu. Kako piše ruski portal specijalizovan za đubriva, Fertilizer Daily, zapadne sankcije protiv deoničara i menadžera ruskih proizvođača đubriva dovode do značajnog smanjenja snabdevanja iz te zemlje.

"Sankcije koje su vlasti EU uvele Rusiji, zadale su snažan udarac njenom energetskom tržištu i hemijskoj industriji. Neće iznenaditi ako se u nadolazećim nedeljama nastavi smanjenje proizvodnje azotnih đubriva u EU, što će dovesti do njihovog daljeg poskupljenja i poremećaja kod jesenje setve, što u krajnjoj liniji otežava prehrambenu krizu", komentarisali su u informativno-analitičkoj službi ovog portala. 


Tagovi

Amonijak Rusija Uralchem Preko Ukrajine Azotna đubriva Ujedinjene nacije


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u