Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusija
  • 01.06.2020. 07:30
  • Rusija

Rusija se priprema za rekordnu berbu povrća

Rusko Ministarstvo poljoprivrede ove godine očekuje rekordan prinos povrća iz staklenika, a cilj im je da postignu samodovoljnost u snabdevanju.

Foto: Depositphotos/pressmaster
  • 129
  • 6
  • 0

Prema poslednjim objavama ruskog Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane u njihovim staklenicima do 28. aprila 2020. godine ubrano je skoro 390.000 tona povrća, što je 29,4 odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To se posebno odnosi na biljke uzgajane u stakleniku među kojima su krastavci sa ubranih oko 280.000 tona sa porastom od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu i 107.000 tona paradajza, sa istim porastom.

Očekuju berbu gotovo 1,25 miliona tona povrća

Ove godine očekuju rekordnu berbu povrća iz staklenika koja bi mogla da dostigne gotovo 1,25 miliona tona, što je 9,6 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Hladna Rusija proizvede 380 hiljada tona paradajza godišnje

"Povećanje proizvodnje je zbog modernizacije staklenika i novih investicija", rekao je za nak.hu direktor Nacionalnog udruženja uzgajivača voća i povrća, Mihail Gluskov.

Rusija ima 1.100 hektara novih staklenika

U poslednjih pet godina uspostavljeno je više od 1.100 hektara novih staklenika, a sve u cilju da postanu samodovoljni u proizvodnji povrća. Trenutno zadovoljavaju 90 odsto svojih potreba za krastavcima ali i 60 odsto za paradajzom. U međuvremenu, veto na evropske proizvode voća i povrća koji je uveden u avgustu 2014. godine i dalje ostaje na snazi.

Zatraženo otvaranje ruskog tržišta 

U 2013. godini, pre uspostavljanja, veta španski izvoz voća i povrća u Rusiju iznosio je oko 240.000 tona pokrivajući širok raspon proizvoda, ali stvarni volumen pokazao se kao mnogo veći s obzirom na proizvode koji su uvezeni iz drugih država članica poput Francuske, Holandije i Poljske. Od ukupne količine koju je Rusija uvezla je nešto više od 160.000 tona voća i gotovo 80.000 tona povrća.

Rusija prošle godine prvi put izvezla više poljoprivrednih proizvoda nego naoružanja

FEPEX i druga udruženja za voće i povrće u državama članicama Evropske unije zatražile su od Komisije pregovore o otvaranju ruskog tržišta, čije će se pravo veta očekivati 31. decembra ove godine. Međutim, kako piše agroinform, zbog razvoja i jačanja prisutnosti drugih zemalja, poput Turske ili Maroka, rusko tržište verovatno neće uvoziti onoliko povrća i voća kao pre ograničenja.


Tagovi

Rusija Povrće Uvoz Izvoz Veto Samodovoljnost


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu