Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 06.01.2021. 18:00

Rusija postigla samodovoljnost svinjetinom?

Proizvodnja svinjetine dostigla je 28 kg po stanovniku. To je najviša vrednost ikad, a ovaj rast će verovatno da se nastavi, rekao je Jurij Kovalev, predsednik Ruskog saveza proizvođača svinjskog mesa.

Foto: Bigstock/deyanarobova
  • 162
  • 53
  • 0

"Proizvodnja svinjetine trebalo bi da poraste sa četiri miliona u 2019. na šest miliona tona do 2025. godine", rekao je Jambulat Katuov, zamenik ruskog Ministarstva poljoprivrede na nedavnoj konferenciji u Moskvi.

Rast ruske mesne industrije uskoro će se ubrzati zahvaljujući održivom rastu domaće potrošnje svinjetine, kao i izvoza. Tokom poslednjih pet godina, zaliha svinja porasla je za 1,2 miliona grla, a komercijalne farme beleže rast od gotovo 90 odsto.

Očekuju rast domaće proizvodnje

 "U 2020. godini Rusija je prestala da uvozi svinjetinu i to prvi put nakon 30 godina“, rekao je na istoj konferenciji Jurij Kovalev, predsednik Ruskog saveza proizvođača svinjskog mesa (RUPP). On tvrdi da je zemlja daleko dogurala ističući da je početkom 2000-tih bila gotovo u potpunosti zavisna od uvozu svinjetine, a od ove je godine gotovo 100 odsto samodovoljna.

Međutim, postoji sve veća zabrinutost zbog krize prekomerne ponude na domaćem tržištu, ali nije primećeno da se ruska potrošnja svinjskog mesa stalno povećava, piše pigprogress.

"Proizvodnja svinjskog mesa dostigla je 28 kg po stanovniku. To je najviša vrednost ikad, a ovaj će se rast verovatno nastaviti", kaže Kovalev. Dodao je kako se očekuje da će domaća potrošnja da poraste za 0,5 miliona tona u sledećih pet godina.

Gde Rusija izvozi?

Prema njemu, Rusija će do 2024. povećati izvoz svinjskog mesa za 400.000 tona. U prvih devet meseci 2020. izvoz se udvostručio u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Do kraja godine izvoz je verovatno narastao na 190.000 tona.

Takođe, pre nekoliko godina Rusija je primarno izvozila nusproizvode, dok u 2020. godini očekujemo udeo mesa oko 60 odsto. To naglo povećava vrednost izvoza", dodao je. Kaže i da se u monetarnom smislu očekuje da će izvoz svinjskog mesa doseći 300 miliona dolara u prošloj godini.

Ukrajina, Belorusija, Vijetnam i Hong Kong trenutno su glavni kupci. Kovalev je rekao da je 2020. zabeležen snažan rast izvoza prvenstveno zbog prodaje u Vijetnam.

Istovremeno, ruski uzgajivači svinja izražavaju zabrinutost zbog porasta cena hrane za životinje.

"Očekuje se da će se troškovi proizvodnje popeti za 10 do 15 odsto u ovoj godini, što će podstaknuti rast maloprodajnih i izvoznih cena“, zaključio je Kovalev.

I Kina povećava svoju proizvodnju

Osim Rusije i Kina radi na samodovoljnosti u ovom sektoru i to nakon što je afrička svinjska kuga (ASK) uništila njihovu proizvodnju. Kako bi garantovala minimalno snabdevanje u svakoj regiji, svaka provincija i glavna opština moraju da proizvedu određenu količinu te vrste mesa. 

Na primer, Peking s nešto više od 20 miliona stanovnika mora do 2022. da uzgaji 890.000 svinja kako bi zadovoljili desetinu svojih potreba za njihovim mesom, a što je oko tri puta više nego što je proizvedeno prošle godine.

Najveći kompleks svinjarskih farmi na svetu proizvodiće 2,1 milion grla godišnje

Prema podacima tamošnjeg ministarstva poljoprivrede snabdevanje ovom vrstom mesa se tamo poboljšala za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Osim uvoza tu je i 12.500 novootvorenih farmi i ponovno pokretanje više od 13.000 postojećih u prva tri kvartala godine.


Tagovi

Rusija Kina Svinjetina Proizvodnja Samodovoljnost


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.