Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 25.05.2022. 14:00

Rusija otvara koridor za ukrajinske brodove, železnicom isporučen i prvi kukuruz

U Rusiji su spremni da osiguraju humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, ali pozivaju na ukidanje sankcija na njihov izvoz.

Foto: Depositphoto/MariBaben
  • 450
  • 112
  • 0

Rusija je spremna da omogući humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, rekao je u sredu zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko, prenosi Rojters. 

Ukinuti sankcije Rusiji

Dan ranije, on je pozvao na ukidanje sankcija nametnutih na ruski izvoz, rekavši da će to pomoći obnovi isporuke žitarica na svetska tržišta.

Cene za novu žetvu žitarica su više nego ikad?

"Ograničenja koja su nametnuta na ruski izvoz moraju biti ukinuta", poručio je dodajući da nije istina da one ne utiču na hranu i đubriva, jer postoje problemi povezani sa plaćanjem i osiguranjem takve isporuke, kao i oni povezani sa pristupom ruskih brodova evropskim i drugim lukama, ali i obrnuto.

"Dakle, ta pitanja treba rešavati na sveobuhvatan način", rekao je za Interfax.

Kukuruz preko Nemačke do Egipta

Juče je prvi teret ukrajinskog kukuruza isporučen u nemačku luku odakle će dalje brodom biti prevezen u Egipat. Prevezao ga je češki CD Cargo, a reč je o 1.800 tona kukuruza, objavio je je zdopravy.cz.  

Na ovaj način želi da se oslobode skladišta u Ukrajini, za primanje nove žetve i sprečavanja nestašice hrane u Africi i Aziji gde se uveliko koriste ukrajinske žitarice. 

Treba osloboditi silose (Foto: Depositphotos/ALesik)

"Ovo vidimo kao pomoć i, u isto vreme, poslovnu priliku", rekao je predsednik uprave CD Carga Tomas Toth. Ukrajina trenutno ne može da izvozi robu uobičajenim putem preko crnomorskih luka.

"Nova žetva je sve bliža, a silosi u Ukrajini su još uvek puni pa treba železnicom dopremiti barem deo zaliha širom Evrope", rekao je dodajući da se pregovara o transportnim alternativama. 

"Rešavaju se razne rute i koridori. Trenutno uglavnom kroz poljske i nemačke luke ili pak južnim rutama kroz luke u Jadranskom moru", dodao je.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Rusija Koridor za hranu Nestašica Sankcije Nova žetva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.