Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 18.03.2022. 16:00

Rusija najavljuje povećanje proizvodnje žitarica, povrća, stoke i živine

Rusi su povećali zasejane površine pod raznim kulturama, a povećavaju stočarsku proizvodnju i akvakulturu.

Foto: Depositphoto/znm666
  • 367
  • 420
  • 0

Ministar poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrij Patrušev je tokom sastanka predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina sa Kabinetom ministara dao izjavu o očekivanim prinosima ovogodišnje poljoprivredne sezone, objavio je Agroxxi.

"Očekujemo da će žetva žitarica biti oko 123 miliona tona, uljarica 22,6, šećerne repe 41,5, krompira u organizovanom sektoru 6,8 miliona tona, a povrća na otvorenom 5,2 miliona tona", rekao je Patrušev.

Zasejaće više od 80 miliona hektara

Istakao je da je ozimim kulturama zasejano 19 miliona hektara, od kojih je više od 96 odsto u dobrom i zadovoljavajućem stanju, boljem u odnosu na pređašnju godinu i iznad dugogodišnjeg proseka.

Planiraju da proizvedu 22,6 mil. t uljarica (Foto: Depositphoto/AlexKosev)

Prolećna setva obavljena je na površini većoj od 200 hiljada hektara. Dodao je da su ukupne zasejane površine u 2022. godini planirane na 81,3 miliona hektara, što je skoro milion hektara više nego godinu dana ranije. U to su ubrojani povećani usevi žitarica, mahunarki, uljarica, šećerne repe, krompira i povrća na otvorenom polju.

Povećanje proizvodnje stoke i živine

Prema preliminarnim prognozama, proizvodnja stoke i živine u Rusiji 2022. godine iznosiće oko 16 miliona tona, mleka 32,5 miliona tona što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Patrušev je dodao da prognoza za proizvodnju vodenih bioloških resursa za 2022. premašuje 5,1 milion tona, a akvakulture oko 387 hiljada tona.

Podsetio je da rusko Ministarstvo poljoprivrede planira da 2022. godine izvrši intervencije nabavke žitarica i šećera. Ranije je saopšteno da je planirano stvaranje zalihe interventnog fonda za žitarice u Rusiji u iznosu od tri miliona tona i rezerve šećera - 250 hiljada tona. Otkup bi mogao da se obavi tokom 2022/23. godine.


Tagovi

Rusija Žitarice Uljarice Hrana Poljoprivredni proizvodi Prognoza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.