Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspostavljanje robnih berzi
  • 18.05.2015. 13:00

Robnim berzama do sigurne trgovine

Radi se na uspostavljanju robno - berzanskog terminskog trgovanja koje poljoprivrednim proizvođačima omogućava osiguranje cene poljoprivrednih proizvoda dok je proizvod još na polju.

Foto: depositphotos.com
  • 89
  • 3
  • 0

Srbija, usklađivanjem propisa sa Evropskom unijom, ima obavezu organizovanja robnih berzi, za čiji razvoj nije supostavljen adekvatan okvir u Srbiji. Bio je to povod za organizaciju dvodnevnog TAIEX seminara kojem je tema bio izbor optimalnog modela organizovanja robnih berzi, koje će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti jednostavnu i sigurnu berzansku trgovinu sa niskim troškovima trgovanja.

Seminar je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunkacija, a okupili su se i predstavnici institucija koje će biti uključene u sistem robnih berzi, kao i stručnjaci iz ove oblasti.

Problem nedostatka pravnog okvira ima za posledicu neuspostavljen sistem licenciranja i kontrole rada robnih berzi na dnevnom spot tržištu (dnevno tržišta gde se isporuka robe vrši u nekoliko dana), kao i neuspostavljenu berzansku arbitražu, odnosno zaštitne fondove koji bi učesnicima u trgovanju omogućili vansudsko rešavanje eventualnih sporova.

U Ministarstvu poljoprivrede istakli su da rade na uspostavljanju robno - berzanskog terminskog trgovanja koje poljoprivrednim proizvođačima omogućava osiguranje cene poljoprivrednih proizvoda dok je proizvod još na polju. Potreba za uspostavljanjem terminskog tržišta te mogućnost osiguranja prodajnih cena naročito je potrebno kod proizvoda kod kojih se događaju nagle promene cena, poput kukuruza i pšenice.

Foto: depositphotos.com; werve


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Robne berze TAIEX seminar Berzanska trgovina Ministarstvo poljoprivrede Osiguranje cene Poljoprivredni proizvodi Berzanska arbitraža Zaštitni fondovi Sporovi Kukuruz Pšenica Terminsko tržište Evropska unija Ministarstvo trgovine Turizma i te