Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja đubriva
  • 23.10.2022. 18:00

Revolucija u industriji đubriva: Indija proizvodi nano ureu

U Indiji su pokrenuli i kampanju "Jedna nacija, jedno đubrivo". Žele da ono bude dostupno svima.

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk (ilustracija)
  • 184
  • 50
  • 0

Indijski premijer Narendra Modi je u svom govoru na otvaranju dvodnevne Nacionalne agro-konferencije i izložbe najavio dve nacionalne reforme u vezi sa đubrivima. Otkrio je da se ubrzano kreću ka samoodrživosti tečnom nano-ureom, a druga je da će se u čitavoj zemlji proizvoditi i distribuirati kvalitetno đubrivo pod jedinstvenom robnom markom, piše Careerindia.

Više đubriva uz manje troškove

"Nano urea je medij za proizvodnju više đubriva uz manje troškove. Vreća puna uree sada se može zameniti jednom bocom nano uree. Troškovi transporta će se značajno smanjiti", naveo je Modi dodajući da pokreću industrijsku proizvodnju tog sredstva.  

Nano-đubriva se razvijaju mehaničkim i biohemijskim procesima. To jest, materijali se mehanički usitnjavaju da bi se dobile čestice nano veličine, a biohemijske tehnike se koriste za dobijanje efikasnih formulacija.

Tvrde da će potrošači dobiti proizvod koji je efikasan i praktičan za upotrebu.

Sva đubriva pod jednom markom

Kada je reč o drugoj reformi, pokrenuta je kampanja "Jedna nacija, jedno đubrivo" koja će poljoprivrednicima omogućiti nabavku kvalitetne robe dostupne svuda. Naime, čak će 2,7 miliona maloprodajnih objekata biti pretvoreno u prodavnice gde će farmeri moći da kupe đubriva, obave ispitivanje zemljišta i dobiju korisne informacije o uzgoju.

Cilj je ujediniti brendove đubirva u celoj zemlji, bez obzira na kompaniju koja ih proizvodi. Vlada obsvezuje proizvođače da promovišu svoju robu pod markom "Bharat". Time žele da smanje prevoz među državama. 

Očekuje se da će reforme vezane uz ovaj važan poljoprivredni input smanjiti i količine i troškove u proizvodnji.


Tagovi

Indija Urea Nano urea Đubrivo Dostupnost đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.