Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Topola Kragujevačka
  • 11.02.2016. 16:00

Rešenjem agro otpada do lakšeg izvoza hrane

Topola je ispunila kriteriruje EU po pitanju odvoženja i odlaganja smeća iz seoskog područja, ali i uvođenje posebnih kontejnera za ambalažu od hemikalija. Zbog toga u maju očekuje sertifikat o izvozu hrane, kojim opština garantuje fitosanitarnu ispravnost voća, koje ne mora u inostranstvu da se ponovo pregleda.

  • 725
  • 352
  • 0

Opština Topola Kragujevačka na pragu je da dobije sertifikat za izvoz hrane, koji je povezan za zadate kriterijume u poglavlju Evropske unije o zaštiti životne sredine.

Topola je, naime, prva opština u Srbiji, koja je rešila pitanje prikupljanja i odlaganja poljoprivrednog otpada i ostalog smeća na seoskom području, što je i uslov za dobijanje sertifikata. Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola objašnjava da ovaj sertifikat omogućava da voće sa pečatom fitosanitanih inspektora koje se iz ovog kraja izvozi u Rusku federaciju i Evropsku uniju dolazi do krajnjih kupaca bez dodatnih provera u tim zemljama.

Posebni kontejneri za ambalažu od pesticida

"U praksi to znači da smo jedina opština u Srbiji u kojoj svako seosko domaćinstvo ima kantu za odlaganje smeća i redovno odvoženje. Osim toga imamo reciklažni centar, zatim regionalnu deponiju. Ali najvažnija stavka je da imamo rešen problem takozvanog poljoprivrednog otpada. U upotrebi su posebni kontejneri za ambalažu od hemikalija kojima se prska voće. Posebno tretiramo taj otpad. To je važna stavka koju Evropska unija vrednuje i zahteva. Sa takvim sertifikatom kupci voća iz Ruske federacije i Evropske unije prepoznaće nas kao sigurno područje u fitosanitarnoj oblasti, kaže Dragan Jovanović.

Sa sertifikatom bez novih pečata

Voćari iz 36 sela opštine Topola, kako navodi Jovanović, sa tim pečatom mogu bez dodatnih pregleda da plasiraju voće na rusko i evropsko tržište. Sertifikat iza koga stoji opština garantuje poštovanje pravila u toj oblasti.

"Naši kamioni sa robom koji su ovde pregledani i dobili odobrenje fitosaniratnih inspektora odlaze u Rusiju i Evropu. Sa tim sertifikatom sa područja opštine Topola, apsolutno neće biti nikakve dodatne fito-kontrole u inostranstvu i voće može odmah da ide direktno kod krajnjih potrošača. U maju očekujemo još jednu kontrolu i tada ćemo imati i sertifikat u rukama", dodaje Jovanović.

Iz sela opštine Topola godišnje se izveze voća u vrednosti oko 15 miliona evra. Trenutno, oko 70 odsto robe izvozi se na tržište Ruske federacije. To je roba u konzumnom stanju. Prerađevine iz fabrike u Jarmenovcima najviše se izvoze u CEFTA zemlje, dok za Nemačku odlazi uglavnom smrznuto voće.

Foto:bigstockphots.com;vverve


Tagovi

Poljoprivredni otpad Kontejneri za ambalažu Hemikalije za prskanje voća Sertifikat za izvoz hrane Fitosanitarna kontrola Topola Dragan Jovanović Ruska federacija Poglavlje Evropske unije Zaštita životne sredine


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!