Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 16.12.2019. 15:00

Rekordne površine državnog poljoprivrednog zemljišta u zakupu

Prvi podaci pokazuju da je ova godina rekordna po površinama državnog zemljišta datog u zakup u velikom broju opština i gradova.

Foto: Depositphotos/DeepGreen
  • 228
  • 10
  • 0

Drugi krug javnih nadmetanja za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta raspisan je u 96 od 145 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji. Od preostalih 49 opština i gradova, prvi krug je raspisan u 37, a u narednih nekoliko dana očekuje se da i preostalih 12 lokalnih samouprava uz saglasnost Uprave za poljoprivredno zemljište ponudi državno zemljište u zakup u prvom krugu.

Za jedan deo lokalnih samouprava postupak davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta već je okončan, pa Uprava za poljoprivredno zemljište raspolaže i prvim podacima koji uključuju agroekonomsku 2019/2020 godinu koja je rekordna po površinama državnog zemljišta datog zakup u velikom broju opština i gradova.

Za sada je kako su saopštili sigurno da: Babušnica, Golubac, Knić, Kuršumlija, Ljubovija, Medveđa, Nova Varoš, Požega, Prijepolje, Prokuplje, Ražanj i Raška imaju rekordne površine državnog zemljišta u zakupu. U Kniću je ove godine u zakupu 14,7870 ha, dok je prethodne godine bilo 6,2750 ha. U Požegi prošle godine nije bilo zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, a ove godine je u zakup izdato 51,1895 ha. U Prokuplju je zaključeno 14 ugovora o zakupu na period od 10 godina u površini od 48,0036 ha, čime je ukupna površina pod višegodišnjim zakupom u ovoj opštini povećana na čak 519,0578 ha.

I dalje kako saopštavaju u Upravi Nova Varoš ima najveće povećanje površina pod zakupom u ovoj godini. Pod zakupom se nalazi 278,5355 ha, što je čak 3,5 puta više nego prethodne godine.

"Rekordne površine pod zakupom posledica su, između ostalog, detaljnog popisa i evidencije državnog poljoprivrednog zemljišta koja je uspostavljena i praćena uz podršku najsavremenijeg geografsko-informacionog sistema koji je Uprava za poljoprivredno zemljište primenila u svim jedinicama lokalne samouprave i za celokpuno državno poljoprivredno zemljište," saopštavaju u Upravi. Dalje kažu da je povećanje zainteresovanosti poljoprivrednika nastalo i usled činjenica da Uprava nudi uglavnom desetogodišnje periode zakupa koji poljoprivrednicima omogućavaju izvesnost i planiranje poljoprivredne proizvodnje na duži rok.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Zakup državnog zemljišta Državno zemljište Uprava poljoprivredno zemljište Desetogodišnji zakup zemljišta Rekord


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u