Primena organskog đubriva i plodoreda poboljšava kvalitet zemljišta i smanjuje efekat staklene bašte.
Nepregledna žitna polja Vojvodine, oranice koje se žute pod suncokretom, ustalasane livade Šumadije, sve su to divni prizori koji prijaju oku, ali koji ne govore mnogo o stanju zemljišta koje nas hrani. A ono je, kao i svuda u svetu, usled intenzivne poljoprivredne proizvodnje tokom poslednjih decenija, počelo da gubi plodnost koju je nekada imalo, ističe se u saopštenju kompanije Nestle.
"Novi, drugačiji pristup zemljoradnji, koji se od 2021. godine sprovodi i na našim njivama u Banatu, oslanja se na priznate agronomske principe i za cilj ima revitalizaciju zemljišta, povećanje prisustva organskih materija za bolji kvalitet i veći prinos useva, kao i zaštitu vodnih resursa i biodiverziteta. Takvo zemljište bolje apsorbuje ugljenik, zbog čega je regenerativna poljoprivreda važna i za borbu protiv klimatskih promena", naveli su.
Regenerativna poljoprivreda mogla bi da smanji nestabilnost u prehrambenom lancu?
Srbija je prva zemlja u regionu koju je Nestlé uključio u svoj globalni program regenerativne poljoprivrede, pomažući dobavljačima da kombinacijom tradicionalnih i naprednih tehnologija i načina obrade povećaju prinose i prihode, kvalitet povrća, kao i otpornost na klimatske promene. Proizvođači sušenog povrća, kompanije Telek Paprika i Geneza iz Kanjiže, koriste organsko đubrivo umesto veštačkog, primenjuju plodored i manje intenzivnu obradu kako bi dobili najbolje iz plodne banatske zemlje. Do sada su posadili više od 1.300 sadnica kao prirodne vetrobrane koji sprečavaju eroziju tla i unapređuju biodiverzitet.
"Domaćim poljoprivrednicima su na raspolaganju i najsavremeniji dronovi, koji im omogućavaju da neuporedivo lakše kontrolišu i čuvaju svoje povrtnjake. Program regenerativne poljoprivrede je još jedan korak Nestlé-a ka oblikovanju održive prehrambene proizvodnje, koji će pomoći kompaniji na putu ka ostvarenju krovnog cilja da do 2050. godine dostigne neto nulti uticaj na životnu sredinu", zaključili su.
Tagovi
Autorka