Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rebalans budžeta
  • 11.11.2020. 10:00

Rebalansom budžeta za poljoprivrednike predviđeno 5,1 milijarda dinara

Rebalansom budžeta predviđen je i novac za kapitalne projekte, poput završetka obilaznice oko Beograda i nastavka izgradnje Moravskog koridora, dok je za poljoprivrednike namenjena čak 5,1 milijarda dinara.

Foto: Bigstock/Leonid Eremeychuk
  • 520
  • 24
  • 0

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je rebalans budžeta, koji se nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije, usmeren na snaženje naše ekonomije i BDP-a, kao i na dodatno jačanje napora u borbi protiv virusa korona.

U rebalansu je predviđeno devet milijardi dinara za završetak izgradnje dve kovid bolnice - u Batajnici i Kruševcu, njihovo opremanje, nabavku lekova, ali i medicinske opreme za veliki broj drugih bolnica i domova zdravlja.

Kako je ministar naveo, rebalansom budžeta predviđen je i novac za kapitalne projekte, poput završetka obilaznice oko Beograda i nastavka izgradnje Moravskog koridora, dok je za poljoprivrednike namenjena čak 5,1 milijarda dinara, što je dodatni novac koji se izdvaja uprkos pandemiji.

Rebalansom budžeta - sredstva i za direktne podsticaje u poljoprivredi

Podsetimo, Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

Rebalansom budžeta su između ostalog opredeljena sredstva i za direktne podsticaje u poljoprivredi.

Budžet za narednu godinu uskoro pred Vladom

Srbija je, kako je napomenuo ministar finansija, u prvom rebalansu budžeta ove godine, kada je počela pandemija, izdvojila ogroman paket pomoći od 5,8 milijardi evra za privredu i građane, što se pokazalo kao dobar korak.

Ministar je, govoreći o budžetu za narednu godinu, rekao da će on biti pred Vladom za desetak dana, kao i da je njime planiran deficit od tri odsto, u dogovoru sa MMF-om.

Mali je podsetio na to da je od 1. januara sledeće godine planirano povećanje penzija za 5,9 odsto, minimalne zarade od 6,6 odsto, kao i povećanje plata u javnom sektoru.


Tagovi

Rebalans budžeta Vlada Srbije Poljoprivrednici Direktni podsticaji


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...