Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 22.07.2021. 07:30

Razorne poplave u EU - raspravlja se o nadoknadi štete u poljoprivredi

Srećom, u sklopu ZPP-a postoje alati i instrumenti podrške za obnovu od šteta nastalih zbog ove prirodne katastrofe, kazao je poverenik EU za poljoprivredu Januz Vojčehovski.

Foto: Depositphotos/reydangeniy@gmail.com (ilustracija)
  • 123
  • 12
  • 0

Poplave od prošle nedelje u nekoliko zemalja Evropske unije uključujući Nemačku, Holandiju, Belgiju, Austriju i Luksemburg uzrokovale su razarajuće štete. Kako piše euractiv, najmanje 188 ljudi je smrtno stradalo.

Osim što je odnela ljudske živote i nanela štete stambenim objektima, ova prirodna katastrofa narušila je poljoprivredni sektor u pogođenim državama, piše udruženje poljoprivrednika EU Copa Cogeca u svojoj izjavi navodeći da je došlo do poremećaja u privrednim aktivnostima u čitavom agraru.

Naročito su nastradale Nemačka i Belgija gde su kiše snažno uticale na poljoprivredne objekte i farme. Poplavljena su čitava polja, a došlo je i do erozije zemljišta. Prema tome, uništena je i dugo očekivana žetva.

Iz ovog udruženja naglasili su i koliko su važne brze akcije Evropske komisije za pomoć i podršku svim građanima, poljoprivrednicima i područjima pogođenim ovom katastrofom.

"Nedavni klimatski uticaj poplava u zapadnoj Evropi ne samo da naglašava potrebu za boljom podrškom, nego i resurse za pravilno rešavanje takvih problema. Razorne poplave uzrokovale su ogromne gubitke u mnogim zemljama, utičući na useve i porodice koje se bave tim sektorom", stoji u izjavi. Iz ovog udruženja dodali su da su farmeri i zadruge spremni na akciju kako bi pomogli svojim zajednicama, o čemu smo pisali ove nedelje.

Instrumenti u sklopu ZPP-a 

Govoreći tokom konferencije za medije u ponedeljak, poverenik EU za poljoprivredu Januz Vojčehovski izrazio je solidarnost s oštećenim državama. Izražavajući saučešće žrtvama, kazao je da je sa ministrima EU na ovonedeljnom veću Agrifish razgovarao o tome šta može da se učini da se pomogne poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama zahvaćenim ovom krizom.

Posle štete od nevremena na koga upirati prstom?

"Srećom, u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike postoje alati i instrumenti podrške za obnovu od šteta nastalih zbog te prirodne katastrofe", rekao je ukazujući na mere 5 i 7 u drugom članu ZPP-a. Dodao je da su pored državnih subvencija moguće i one od strane Evropske komisije. Dalje mere mogle bi da uključuju avanse, kao i izuzeća od određenih obaveza za pogođene farmere.

Vojčehovski je kazao i da je trenutno prerano da se znaju razmere štete te da Komisija čeka predstavnike država članica da se izjasne o tome. Međutim, kaže, spreman je da prihvati predloge na osnovu pojedinačnih procena. "U kontaktu smo sa njima kako bismo mogli da pružimo konkretnu podršku onima koji su suočeni s ovom katastrofom", zaključio je.


Tagovi

Elementarna nepogoda Poplave Štete Copa Cogeca


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.