Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slobodna trgovina
  • 10.01.2019. 15:25

Ratifikovan sporazum između Srbije i Turske o slobodnoj trgovini

Ovim su stvoreni uslovi da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dve zemlje.

Foto: Pixabay/ Clker-Free-Vector-Images
  • 164
  • 7
  • 0

Turski parlament ratifikovao je novi sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, prenosi B92 agencijsku vest. Time su stvoreni uslovi da se veći broj proizvoda nađe na bescarinskom režimu trgovine između dve zemlje,

"Zahvaljujući ovom, Srbiji je prvi put odobren bescarinski godišnji izvoz u Tursku 5.000 tona junećeg mesa, 25.000 tona sirovog suncokretovog ulja, 10.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja, 15.000 tona semena suncokreta, 5.000 tona soje, 1.000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda", rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Dodao je da sporazum Srbiji omogućava i udvostručavanje dosadašnjih kvota za bescarinski izvoz graška, pasulja, kukuruza šećerca i suvih šljiva.

Ljajić je izrazio očekivanje da će novi sporazum o slobodnoj trgovini biti snažan podstrek za povećanje našeg izvoz u Tursku i proširivanje obima robne razmene dve zemlje, koja je u 2018. godini prvi put premašila cifru od jedne milijarde evra.

Razgovori o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom

Danas su u Beogradu otpočeli dvodnevni razgovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija. On bi trebalo da bude parafiran prilikom posete našoj zemlji predsednika Rusije Vladimira Putina 17. januara.

"Dobar deo teksta tog sporazuma dogovoren je u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se eksperti usaglase o još šest tarifnih linija", rekao je Ljajić.


Izvori

B92


Tagovi

Srbija Turska Izvoz Kvote Bescarinski režim Slobodna trgovina Evroazijska unija Rasim Ljajić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]