Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 18.08.2022. 09:05

Ratari neće potpisati predlog Ane Brnabić, traže nastavak pregovora

Inicijativa naglašava dalje u pismu premijerki Ani Brnabić da je neophodno da "od danas iznalaze rešenja za 2023., ali pod hitno i odmah".

Foto: Julijana Kuzmić
  • 718
  • 621
  • 0

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije obavestila je premijerku Anu Brnabić da neće potpisati tekst koji je predožila udruženjima ratara, zbog "podvale nastale prekrajanjem postignutog dogovora", prenosi FoNet.

Inicijativa je zatražila od nje da "dobro pročita" njihove zahteve kako bi mogli da nastave pregovore. U pismu upućenom premijerki se ističe da su se nezadovoljni ratari sklonili sa ulica, ali da protest nije završen.

"Pokušali smo da dogovorimo garantovanu cenu suncokreta, ali nismo uspeli jer se blokada saobraćaja smanjivala tako što su nam razbili jedinstvo i posebno vršili pritisak na pojedina udruženja. Bilo je i mnogo pretnji kojekakvih službenika, raznih sekretara iz mesnih zajednica i opština, pa su ljudi odustajali od protesta", rekao je ispred Inicijative Radoslav Adamović za Betu.

"Rešenja pod hitno i odmah"

Kako dalje prenosi Glas Šumadije sadržaj pisma, ratari naglašavaju da su sa ulica sklonili traktore iz razloga da "ne destabilizuju našu državu u vreme pregovora u Briselu", i od sada šta dogovore odmah potpisuju "pasus po pasus da ne bi došlo ponovo do podvale kao juče u zgradi Banovine u Novom Sadu, kada je dogovoreno prekrojeno".

Dogovor postignut, protesti prekinuti, ali ratari neće sedeti skrštenih ruku

Inicijativa naglašava dalje u pismu premijerki Ani Brnabić da je neophodno da "od danas iznalaze rešenja za 2023., ali pod hitno i odmah", za subvencije po hektaru, dizel gorivo bez dela akciza, veštačko đubrivo subvencionisanje u određenom procentu, naknade za odvodnjavanje za celu teritoriju Republike Srbije i iznalaženje rešenja za proglašenje elementarne nepogode.

U pismu se ocenjuje da će žetva i berba jesenjih plodova biti vrlo siromašna i da će kratko trajati, pa traže od premijerke da polovinom septembra nastave pregovore.

Podsetimo, predložena je cenu suncokreta od 73 dinara po kilogramu, uz ograničenu marža posrednika na maksimum 2,6 dinara. Posticaj za gorivo bi iznosio 20 dinara po litri za 50 litara po hektaru. Poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite do jedne godine, premija za mleko bi bila 15 dinara za dva kvartala, dok je "obećano" da će se u narednom periodu razgovarati sa stočarima u vezi sa merama u ovoj grani agrara.


Tagovi

Protest Nastavak pregovora Ana Brnabić Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta