Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 19.12.2021. 07:30

Rast potražnje za stajnjakom uslovile više cene mineralnih đubriva

Farmeri su u potrazi za jeftinijim đubrivima - od običnog stajnjaka, preko peletiranog do mulja od otpadnih voda.

Foto: Depositphotos/Stocksolutions
  • 448
  • 179
  • 0

Rast cena mineralnih đubriva i energenata uslovili su veliku potražnju za organskim đubrivima, prevenstveno stajskim. U izveštaju Bloomberga-a ističe se da na tržištu postoji izuzetna potražnja za stajnjakom goveda, svinja, živine, konja i da su neke farme potpuno prodale zalihe.

Endru Vitlou, analitičar za žitarice u "Thomas Elder Markets"-u, u Australiji koji u svoje slobodno vreme vodi farmu svinja, ističe da je neverovatna potražnja za stajskim đubrivom. On kaže da farmeri traže alternativne načine koji bi mogli da pariraju uobičajenim, na bazi fosfora i azota, a koji su od izuzetne važnosti za povećanje prinosa.

"Trenutno nemamo više ništa. U normalnoj godini dobili bismo nekoliko telefonskih poziva godišnje, a sada nas zovu nekoliko puta u toku sedmice i raspituju se o količinama stajnjaka koji imamo", izjavio je. 

Cene mineralnih, čija se proizvodnja oslanja na prirodni gas i ugalj kao sirovine, porasle su usred nestašice energije i izvoznih ograničenja Rusije i Kine. Sve to predstavlja izazov za poljoprivredne proizvođače u vreme kada su troškovi sve veći, a potrebno je sprečiti gubitke prinosa za osnovne proizvode.

Potreba za većim brojem grla stoke?

Severnoamerički indeks cena đubriva Green Markets trenutno ima najvišu vrednost svih vremena od 1.072,87 USD po toni. U Kini je cena uree ove godine skočila za više od 200 odsto u odnosu na rekordne cene.

Daniel Anderson, docent na Državnom univerzitetu Ajova i specijalista za đubrivo je izjavio da potražnja za stajnjakom raste globalno.

"U Ajovi se ono prodaje između 40 i 70 dolara po toni, što je oko 10 dolara više nego pre godinu dana."

Ističe da je stajnjak lokalni proizvod i da se transportuje najviše na udaljenost od 80 km. Ova nestašica će za sobom povući i potrebu povećanja broja stoke na lokalnim područjima.

Generalni direktor firme za organska đubriva u australijskoj državi Kvinsland, Brajan Meklin rekao je da je porasla prodaja komposta od živinarskog đubriva.

"U samo poslednjih nekoliko meseci prodali smo oko 15.000 tona robe, u poređenju sa oko 2.000 tona u isto vreme prošle godine."

U Ujedinjenom Kraljevstvu osim velike potražnje za kompostom i životinjskim stajnjakom vlada veliki interes za prerađenim muljem od otpadnih voda koje sadrže ljudski izmet ili druge biomaterije.

Proizvođač David Batler, koji uzgaja pšenicu, ovas i grašak u Viltširu na jugozapadu Engleske, tradicionalno se oslanjao na vlastito krdo krava za proizvodnju životinjskog otpada koji koristi za useve. Ali, kako mu to nije dovoljno, kupuje pelat od komunalnog preduzeća "Thames Water", koje svake godine proizvodi preko 750.000 kvadratnih metara mulja za farmere na jugoistoku Britanije.

"Dok su stajnjak i mulj jeftina alternativa skupim mineralnim đubrivima, oni su loša zamena za one koji su navikli na tradicionalna", rekao je Aleksis Maksvel, analitičar u "Bloomberg's Green Markets"-u. Razlika je u načinu primene i količini biljnih hraniva.

Skok cena nateraće poljoprivrednike da nabave nove životinje, a to će im u budućnosti osigurati jeftinije đubrivo za koje neće morati da plaćaju transport.


Tagovi

Đubrivo Cena Stajnjak Aleksis Maksvel Brajan Meklin Daniel Anderson


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]