Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja đubriva
  • 23.12.2021. 07:30

Rast potražnje za azotnim đubrivima u 2022. - kada očekivati pad cena?

Velika potražnja za đubrivima podstakla je proizvođače da pokrenu proizvodnju. Da li će veća ponuda rezultirati padom cena?

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 1.501
  • 122
  • 0

Visoke cene đubriva podstakle su kompanije da ponovo krenu u proizvodnju, nakon nekoliko meseci zastoja. "Yara", najveći proizvođač azotnih đubriva, kaže da je proizvodnja opet isplativa pa da je većina njihove evropske proizvodnje u pogonu. Kompanija je pre nekoliko dana saopštila da ne može isključiti smanjenje proizvodnje amonijaka, ako bude potrebno.

Tvrde da su rekordno visoke cene prirodnog gasa i logistički problemi doveli su do povećanja cena. Zbog toga su od septembra smanjili ili potpuno obustavili proizvodnju amonijaka u brojnim pogonima u Evropi. Prema analitičarima, evropske veleprodajne cene gasa su ove godine porasle i do 700 odsto, navodi Agrarheute

Proizvodnja amonijaka u ovoj kompaniji bila je samo 30 odsto normalnog kapaciteta od septembra do novembra, a nedostatke su kompenzovali nabavkom iz svojih fabrika lociranih van Evrope i vlastite trgovačke mreže. Inače, "Yara" može proizvesti 8,5 miliona tona amonijaka godišnje širom sveta, od čega je 4,9 miliona tona u Evropi.

U međuvremenu su cene gasa ponovno naglo porasle i mogle bi ponovno da uspore širenje proizvodnje. U osnovi, tržište je i dalje izrazito napeto.

Kada će doći do pada cena? 

Uprkos rekordnim cenama ove godine, predviđa se da će svetska potražnja za azotnim đubrivima porasti u 2022. godini. Posmatrano srednjoročno, visoke cene mogu dovesti do povećanja ponude ili proizvodnje što će na kraju rezultirati padom cena

U organizaciji međunarodnih proizvođača đubriva IFA, očekuje se usporavanje stope rasta ukupne potražnje u finansijskoj 2021/22. godini. Ali, predviđa se da cene neće pasti do druge polovine 2022.

Trenutno, mnogi proizvođači odlažu održavanje svojih postrojenja kako bi nastavili da proizvode preko potreban azot. 

Manje površina pod pšenicom i kukuruzom?

Kada je reč o ratarima na koje će se ovo poskupljenje najviše odraziti, Izor Perot, analitičar francuske kompanije za analizu tržišta "Agritel" kaže da će u toj zemlji u proizvodnji pšenice 2022/23. doći do povećanja troškova od 21 odsto, u odnosu na prethodnu sezonu. Za Ukrajinu se, na primer, predviđa povećanje od odsto odsto, a razlika između te dve zemlje je ta što je francuska poljoprivreda intenzivirana pa zahteva više azotnih đubriva. 

Rast potražnje za stajnjakom uslovile više cene mineralnih đubriva

U sličnoj će situaciji biti i proizvođači kukuruza, zbog čega se smatra da će doći do smanjenja površina pod ovim žitaricama dok će se povećati pod onima koje zahtevaju manje đubriva, kao što su jari ječam, suncokret, grašak, soja, navodi tere.net


Tagovi

Yara Proizvodnja đubriva Cena đubriva Azot Azotna đubriva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.