Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita reka
  • 16.04.2017. 21:00

Raška i Pirot - primeri upravljanja otpadom

Prva mrežna brana za prikupljanje ambalaže iz reka, otvorena je u Raškoj, u mestu Batnjik. Pirot bi za dve godine trebalo da dobije postrojenje za preradu otpadnih voda.

Foto: pirot.rs
  • 1.815
  • 89
  • 0

Prva mrežna brana za prikupljanje ambalaže iz reka, otvorena je u Raškoj, u mestu Batnjik. Ona je pilot projekat, koji bi mogao da se primeni i na drugim malim rekama u Srbiji. Jedini uslov je da pokaže dobre rezultate, a veruje se da hoće.

Raška najzagađenija reka

Ovom branom sprečava se zagađivanje reka. Dizajnirana je tako da ne narušava floru, faunu, niti ekosistem, a takvi su i materijali od kojih je sačinjena. Neki od elemanata izrađeni su od nerđajućeg čelika visokog kvaliteta.

Ovaj projekat vredan je 100.000 evra, a predsednik opštine Raška, Ignjat Rakitić, najavio je da će 40 ljudi u narednih nekoliko meseci čistiti obale ove reke.

Srbija ima velike probleme sa otpadnim vodama koje ispušta u vodotoke. Jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju je rešavanje ovog problema, za koji će biti potrebno najmanje 20 milijardi evra.

I Piroćanci se bore za čistu reku

Pirot bi za dve godine trebalo da dobije postrojenje za preradu otpadnih voda. Postoji predugovor za radove, određena je lokacija, a čekaju se ugovor i raspisivanje tendera. Plan je da se ovo postrojenje gradi iz pristupnih fondova EU, a investicija je vredna 10 miliona evra.

Ovim će se rekonstruisati i kanalizacija, pa će se u Nišavu ulivati prečišćena voda.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, Novosti

Foto: pirot.rs


Tagovi

Raška Pirot Nišava Ignjat Rakitić Prečišćavanje voda Ekologija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u