Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj koza
  • 08.08.2019. 14:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Plandište

Radojević: "Srećna koza" pravi primer gde su povezani stočarstvo, prerada i trgovina

Farma "Srećna koza" na muži ima 140 koza, a osnovu asortimana čine polutvrdi punomasni kozji sirevi, prema rečima domaćina, napravljeni uz pomoć struke, koji su se odmah probili na tržištu.

Foto: Pokrajinska vlada
  • 238
  • 9
  • 0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, obišao je farmu Nebojše Joksimovića "Srećna koza" u Velikom Gaju u opštini Plandište, i nakon toga razgovarao sa poljoprivrednicima, između ostalih sa mini proizvođačima voćnih rakija i meda.

Farma "Srećna koza" na muži ima 140 koza, a osnovu asortimana čine polutvrdi punomasni kozji sirevi, prema rečima domaćina, napravljeni uz pomoć struke, koji su se odmah probili na tržištu.

Koziji kačkavalj po recepturi staroj 300 godina za uspešan etno turizam

Povrat novca za nabavku opreme i do 60 odsto

Prema rečima Vuka Radojevića, ova farma koza sa proizvodnjom sireva jeste primer dobre prakse kako mali i srednji poljoprivrednici moraju da organizuju svoju proizvodnju i prave proizvode sa dodatnom vrednošću.

Osnovu asortimana Farme čine polutvrdi punomasni kozji sirevi

Ministar Branislav Nedimović naglasio je da je "Srećna koza" upravo ono za čega se resorno ministarstvo godinu i po dana zalaže: a to je proizvodnja i prodaja na kućnom pragu, što je propisima omogućeno za proizvode od mesa i mleka, a uskoro će biti i za proizvode biljnog porekla. Prema njegovim rečima, povrat sredstava za nabavku opreme za ovakvu mini preradu i prodaju je od 50 do 60 odsto.

Poljoprivrednici u Vojvodini slabije koristili subvencije 

U razgovoru sa poljoprivrednicima iz ovog dela Banata, konstatovano je da su slabije koristili subvencije sa pokrajinskog nivoa. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević pozvao je poljoprivrednike da prate konkurse Sekretarijata i ostvare pravo na bespovratna sredstva, koja za startap program poljoprivrednika mlađih od 40 godina iznose i do 90 odsto, a onda im raspolaganju stoje i ostale agrarne mere Pokrajinskog sekretarijata.

Ostao bez posla, pa se zajedno s porodicom okrenuo uzgoju koza

Radojević je naglasio da je sa lokalnom samoupravom Plandište ostvarena dobra saradnja u realizaciji projekata kojima se podiže nivo kvaliteta života na selu, kao što su projekti na rekonstrukciji vodovodnih mreža, što je potvrdio i predsednik Opštine Plandište Jovan Repac.


Izvori

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo


Tagovi

Uzgoj koza Poljoprivrednici Stočarstvo Vuk Radojević Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.