Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 15.02.2022. 07:30

Ptičji grip: uzgajivači u Evropi i SAD-u sabiraju gubitke

Uznemiravajući prizori dolaze iz Španije, a u panici su i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: Pedro Armestre/Greenpeace
  • 170
  • 45
  • 0

Virus ptičjeg gripa širi se u velikim razmerima. Svakodnevno se otkrivaju nove infekcije, brojne farme su zatvorene, a živina eutanazirana.

Najnovije vesti dolaze iz Španije gde je ubijeno više od 130.000 kokoši na farmi intenzivnog uzgoja u severnoj regiji Kastilja i Leon. Živina je bagerom utovarena u kamion sa otvorenim krovom i odvezena na mesto spaljivanja izvan farme, o čemu je u petak obavestio španski Greenpeace.

Stanje u Evropi

U prvoj polovini februara 2022. godine pojava virusa je prijavljena u 11 evropskih zemalja prema podacima Svetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), a trenutan broj država koje su pogođene ove sezone je 30.

Virus je u Holandiji otkriven na farmi koka nosilja gde ih je ubijeno 6.000. Do sada su u ovoj zemlji gubici iznosili preko 1,2 miliona jedinki. Austrija nije prijavila dalju epidemiju H5N1 kod domaćih životinja, ali su tamo otkrivena tri slučaja pronađenih mrtvih divljih labudova. Belgija je protekle sedmice zabeležila slučajeve na divljim pticama - guskama, evroazijskim golubicama i gnjurcima.

Bugarska komercijalna farma je morala eutanazirati 4.000 jedinki, a slučajeva kod divljih ptica za sada nema. U Helsinkiju, glavnom gradu Finske je prijavljen slučaj pojave ovog virus kod labuda. Iz predostrožnosti su zatvorene sve farme u blizini dok se ne okončaju laboratorijska ispitivanja.

Ugrožene su i male i velike farme (Foto: Depositphoto/EvgeniiDikii)

Mađarska nije prijavila nijedan slučaj na domaćoj živini, ali je zabeležila pet na divljim pticama: labudovima, mišarima, evroazijskim svrakama, kaspijskim galebovima i guskama. Rumunija takođe obaveštava o pojavi kod divljih ptica.

U susednoj Hrvatskoj je prijavljen slučaj sredinom januara na jednom imanju u Osječko-baranjskoj županiji, na istoku zemlje. 

Najveći broj zaraženih jedinki je prijavila Nemačka. Prema proceni rizika bavarske državne kancelarije za zdravlje i sigurnost hrane (LGL) i Instituta Friedrich Loeffler (FLI) ptičji grip se javio na celom području ove države. Da je stanje alarmantno pokazuju pronalasci brojnih divljih ptica pogođenim ovim oboljenjem. Osim farmi i divljih životinja zaraza je zabeležena u zoovrtu i utočištu za ptice.

Panika i u SAD-u

I američki proizvođači živine pooštravaju mere sigurnosti za svoja jata jer stručnjaci upozoravaju da divlje ptice verovatno šire vrlo smrtonosni oblik ove bolesti širom zemlje, navodi Reuters

Savezna Država Indijana je u sredu izvestila o izbijanju visoko patogenog ptičjeg gripa na komercijalnoj farmi ćurana, što je navelo Kinu, Južnu Koreju i Meksiko da zabrane uvoz živine iz te države. To je tamošnju industriju dovela na rub jer se događa u trenutku kada nedostatak radne snage podstiče inflaciju hrane.

Zbog razorne epidemije ove bolesti na Srednjem zapadu SAD-a je 2015. godine usmrćeno gotovo 50 miliona jedinki, uglavnom ćurana i koka nosilja. Inače, SAD su najveći svetski proizvođač i drugi po veličini izvoznik mesa živine, navodi američka vlada.

Kako je izgledao utovar usmrćenih kokoški u Španiji, pogledajte u videu: 

 


Tagovi

Ptičji grip Eutanazija Španija SAD Evropa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D