Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 05.01.2022. 15:35

Ptičji grip sve bliži Srbiji: Potvrđen slučaj i u Vukovarsko-sremskoj županiji

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske obaveštava da je visoko patogena influenca ptica podtipa H5N1 otkrivena kod divljih ptica.

Foto: Depositphotos/nature78
  • 63
  • 27
  • 0

U susednoj Hrvatskoj i dalje hara ptičji grip. Pored nekoliko registrovanih slučajeva u županijama širom zemlje, osim sprovođenja higijenskih i biosigurnosnih mera, uvedeno je obavezno držanje sve živine i ptica u zatvorenom u kokošincima kako bi se sprečio svaki kontakt sa divljim pticama.

Međutim, sada se ovaj virus približio granici sa Srbijom.

Potvrđeni su novi slučajevi visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 u četiri crvenokljuna labuda s područja Zagrebačke, Istarske županije i Vukovarsko-sremske županije, obavestilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Uz slučajeve otkrivene početkom januara, kako navode, tokom decembra prošle godine na području Osječko-baranjske županije potvrđeni su slučajevi visoko patogenog podtipa H5N1 u tri sive čaplje na dvije lokacije u Parku Prirode Kopački Rit.

Svaki sumnjiv slučaj prijaviti

U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, izuzetno je važno nadležnoj ovlašćenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promenu zdravstvenog stanja i ponašanja živine, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Ptičiji grip se širi - šta činiti ako se pojavi i u srpskim živinarnicima?

Kako smo ranije pisali, nakon prijave sumnje, potrebno je dekontaminirati radnike, odeću, obuću i opremu u živinarniku, napustiti živinarnik i ne posećivati druge farme sa živinom i pticama, ne premeštati, prodavati, niti jesti meso i jaja od živine sa farme i voditi evidenciju o bolesnim i mrtvim jedinkama.


Tagovi

Ptičji grip Ministarstvo poljoprivrede Mere zaštite Živina Virus H5N1


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.