Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrum rakije Povlen
  • 06.02.2020. 11:30
  • Zlatiborski okrug, Kosjerić

Prvi srpski konjak od šljivovice stvoren u Kosjeriću

Nekadašnji podrum rakije Povlen u Kosjeriću danas se nalazi u vlasništvu porodice Zarić, a sadašnji vlasnici kažu da su odlučili da ga otkupe kako bi ovaj kraj nastavio da razvija poljoprivrednu proizvodnju.

Foto: Depositphotos/kirs-ua
  • 515
  • 16
  • 0

Podrum rakije Povlen ima istoriju dugu 74 godine, a nakon prestanka rada podruma posle nekog vremena kupila ga je porodica Zarić kako bi se očuvala tradicija ove proizvodnje.

Ako imate grožđe - napravite vinjak

Destilerija Zarić nastavlja tradiciju podruma rakije Povlen

Zarići su vlasnici ovog podruma 12 godina pod nazivom Destilerija Zarić. Pre deset godina njihova šljivovica dobila je oznaku proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, a zove se "Kraljica".

"Prvi smo u Srbiji upotrebili naziv destilerija i od tada ga sva novoosnovana preduzeća za proizvodnju rakije koriste. Motiv za kupovinu bila je tradicija u proizvodnji visokokvalitetnih rakija od autohtonih sorti šljiva koje su karakteristične za ovo područje kao što su požegača, trnovača i crvena ranka, a pre svega je tu bila želja da se pomogne svom kraju, da se obnove zasadi voća i da poljoprivredna gazdinstva imaju siguran plasman svojih proizvoda," objašnjava Vujica Zarić.

Kako kaže, bilo je potrebno dosta posvećenosti, uložiti mnogo rada i novca u obnovu i razvoj destilerije. Rad se isplatio, a vrednost proizvoda prepoznata je i u našoj zemlji, ali i u inostranstvu.

"U samu obnovu i pokretanje proizvodnje uložena su milionska sredstva kako bi se napravio najbolji balans između tradicije i najsavremenije tehnologije, što se isplatilo, jer je rezultiralo najvećim svetskim i domaćim priznanjima za kvalitet proizvoda," objašnjava Vujica.

U ovoj destileriji proizvodi se i posebna vrsta konjaka pod nazivom "Kralj", a sastav ovog pića čine vino šljiva trnovače, crvene ranke i požegače.

"Kralj" predstavlja revoluciju u proizvodnji plemenitih pića, jer se na jedan potpuno nov način dobija najsavremenije plemenito piće sa karakteristikama najboljih francuskih konjaka," objašnjava Vujica.

Postali su poznati potrošačima u svetu, a u planu im je da se probiju i na kinesko tržište, piše Danas.

Šljivovica u rangu konjaka i malt viskija

Sajmovi prilika da se srpski proizvođači probiju na domaće i inostrano tržište

Kao i Zarići, mnogi srpski proizvođači kvalitetom svojih proizvoda pozicioniraju se uspešno na svetskom tržištu, a prilika da se za njih čuje je i prvi Međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva koji se trenutno održava u Beogradu i traje do subote.

"Ovde imamo sušeno voće, znači to je čista dehidracija. Imamo od čipsa jabuke, jabuke kriške, imamo dunju, kajsiju, breskvu, krušku i imamo šljivu," navodi proizvođač iz Vlaškog polja Ljubomir Janković.

Za mnoge je to prilika da se i prvi put predstave trištu, privuku potrošače, ali i povežu se sa drugim proizvođačima kako iz naše zemlje, tako i iz drugih zemalja i razmene iskustva. Na sajmu učestvuje 500 izlagača.

"Posetioci mogu da vide, da saznaju sve što je potrebno u vezi sa poljoprivrednom proizvodnjom, govorim o ove tri oblasti, voćarstvo, povrtarstvo, vinogradarstvo. Dakle svi potrebni imputi od mehanizacije, mašine, prerada i pakovanja i do samog plasmana robe na svetsko tržište," objašnjava direktor organizacije "Agro Belgrejd" Vladimir Živanović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je da država radi na razvijanju poljoprivrede kroz različite podsticaje i subvencije.

"Jako je važno da mi u Beogradu imamo ovakvu jednu platformu iz jednog prostog razloga, drugi prostor sa poljoprivrednom površinom na prostoru Srbije posle Vojvodine je prostor Beograđana," navodi Nedimović.

Subvencije za ovu oblast u 2020. godini su oko 40,5 milijardi dinara, podsetio je Nedimović, piše RTS.


Tagovi

Rakija Konjak Vujica Zarić Ljubomir Janković Vladimir Živanović Branislav Nedimović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃