Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trektor
  • 09.03.2021. 07:30

Prvi hibridni robot: Može koristiti iste priključke kao traktor?

Robot može raditi na dizelski pogon, ali i punjivu bateriju. Prilagođava se različitim poljoprivrednim kulturama, a na njega se spajaju obični priključci poput plugova, prskalica i slično.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 98
  • 83
  • 0

Trektor je prvi hibridni autonomni robot u poljoprivredi. Dakle, ima i dizelski pogon, ali i onaj na baterije koji mu omoguće 24-satni rad. Ovaj stroj tvrtke Sitia je zanimljiv jer se može prilagoditi različitim vrstama usjeva zahvaljujući podesivoj visini, širini kotača i osovinskom razmaku, piše Future farming.  

Može se koristiti u voćnjacima i vinogradima, neovisno o širini redova, ali i u uzgoju povrća, cvijeća te ratarskim kulturama. Izuzetno je precizan zahvaljujući satelitskom sustavu za navigaciju, a njime se barata pomoću daljinskog upravljača. Opremljen je sigurnosnim senzorima pa kada se ispred njega nađe prepreka, automatski se zaustavlja.

Ovaj autonomni stroj je kompatibilan s nizom uređaja i postojećih priključaka i alata. To znači da se može koristiti kao tradicionalni traktor na svim radovima poput obrade tla, prskanja i okopavanja. Trektor je opremljen standardnim priključivanjem u tri točke koje se nalaze iza i između kotača, što znači da farmeri mogu koristiti već postojeće alate.

Tranzicijsko vozilo

"Trektor smatramo vozilom za prijelazno, tranzicijsko razdoblje jer poljoprivrednici mogu koristiti postojeće priključne strojeve", rekao je Fabien Arignon, izvršni direktor Sitiea, dodajući da će farmeri prihvatiti stroj kada budu spremni za nova iskustva.  

"Još 2014. godine smo nagađali da će poljoprivreda biti prvo mjesto primjene autonomnih vozila", kazao je za GOFAR dodavši da je napokon došlo to vrijeme, čak puno brže nego što su očekivali. Ovu tvrdnju Arignon potkrjepljuje činjenicom da su poljoprivredni poslovi teški, da je radne snage sve manje, ali i sve većom prisutnošću klimatskih promjena. 

"Najvažnije je olakšati posao poljoprivredniku, a prijelaz bi trebao biti lak za sve. To je još jedan od razloga zašto smo naš robot nazvali Trektor", zaključio je pozivajući se na sličnost ovog stroja s traktorom.

Tvrtka sada radi na poboljšanju njegovih mogućnosti te se udružuje sa sveučilištima i proizvođačima opreme za testiranje.

Kako radi Trektor pogledajte u videu:


Tagovi

Trektor Robot Hibrid Mehanizacija Sitia


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete