Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trektor
  • 09.03.2021. 07:30

Prvi hibridni robot: Može koristiti iste priključke kao traktor?

Robot može da radi na dizelski pogon, ali i punjivu bateriju. Prilagođava se različitim poljoprivrednim kulturama, a na njega se spajaju obični priključci poput plugova, prskalica i slično.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 144
  • 21
  • 0

Trektor je prvi hibridni autonomni robot u poljoprivredi. Dakle, ima i dizelski pogon, ali i onaj na baterije koji mu omogava 24-satni rad. Ova mašina kompanije "Sitia" je zanimljiva jer se može prilagoditi različitim vrstama useva zahvaljujući podesivoj visini, širini točkova i osovinskom razmaku, piše Future farming.  

Može da se koristi u voćnjacima i vinogradima, nezavisno od širini redova, ali i od uzgoja povrća, cveća kao i ratarskih kultura. Izuzetno je precizan zahvaljujući satelitskom sistemu za navigaciju, a njime se barata pomoću daljinskog upravljača. Opremljen je sigurnosnim senzorima pa kada se ispred njega nađe prepreka, automatski se zaustavlja.

Tranziciono vozilo

Ova autonomna mašina je kompatibilna sa nizom uređaja i postojećih priključaka i alata. To znači da se može koristiti kao tradicionalni traktor na svim radovima poput obrade zemljišta, prskanja i okopavanja. Trektor je opremljen standardnim priključivanjem u tri tačke koje se nalaze iza i između točkova, što znači da farmeri mogu da koriste već postojeće alate.

"Trektor smatramo vozilom za prelazno, tranziciono razdoblje jer poljoprivrednici mogu da koriste postojeće priključne mašine", rekao je Fabien Arignon, izvršni direktor Sitie-a, dodajući da će farmeri prihvatiti mašinu kada budu spremni za nova iskustva.  

"Još 2014. godine smo nagađali da će poljoprivreda biti prvo mesto primene autonomnih vozila", kazao je za GOFAR dodavši da je napokon došlo to vreme, čak mnogo brže nego što su očekivali. Ovu tvrdnju Arignon potkrepljuje činjenicom da su poljoprivredni poslovi teški, da je radne snage sve manje, ali i sve većom prisutnošću klimatskih promena. 

"Najvažnije je olakšati posao poljoprivredniku, a prelaz bi trebalo da bude lak za sve. To je još jedan od razloga zašto smo naš robot nazvali Trektor", zaključio je pozivajući se na sličnost ove mašine sa traktorom.

Kompanija sada radi na poboljšanju njegovih mogućnosti pa se udružuje sa univerzitetima i proizvođačima opreme za testiranje.

Kako radi Trektor pogledajte u videu:


Tagovi

Trektor Robot Hibrid Mehanizacija Sitia


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D