Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna zaštita
  • 25.12.2019. 13:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Prvi automatski protivgradni sistem u Srbiji štitiće područje 13 opština

Prvi automatski sistem protivgradne zaštite u radarskom centru RHMZ-a kod Valjeva u skraćenom vremenu dejstva upravljaće protivgradnim raketama sa 99 lansirnih pozicija i štitiće više od 560.000 hektara površine.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 191
  • 8
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetili su prvi automatski sistem protivgradne zaštite u radarskom centru RHMZ-a kod Valjeva u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 308 miliona dinara.

"Centar automatski u skraćenom vremenu dejstva upravlja protivgradnim raketama sa 99 lansirnih pozicija i štiti područje 13 opština odnosno više od 560.000 hektara površine sa uspešnošću od 70 procenata zaštite od grada", rečeno je prilikom obilaska automatskog protivgradnog sistema u radarskom centru Valjevo.

Prvi automatizovani radarski centar u Južnoj Evropi

Ministar Nedimović objasnio je da je radarski centar kod Valjeva sada digitalizovan, pa je brzina reakcije do ispaljivanja 20 sekundi kada se protivgradnim raketama može gađati 16 ciljeva.

Gradonosni oblaci Srbiji najčešće dolaze sa zapada pa je, objasnio je Nedimović, važno ulaganje iz Srbije u 25 stanica od Vlasenice do Ruda u Republici Srpskoj kako bi se blagovremeno dejstvovalo i izbegao grad i štete u značajnom voćarskom kraju u Srbiji uz Drinu.

Predsednica Vlade Republike Srbije istakla je da je automatski sistem protivgradne zaštite veoma važna stvar kao jedno od sistemskih strateških ulaganja kako bi poljoprivredna proizvodnja bila efikasnija, a prinosi veći.

"Ovo je prvi automatizovani radarski centar u Južnoj Evropi", istakla je predsednica Vlade.

U budžetu za sledeću godinu izdvojeno je 600 miliona dinara, pa će automatizacija protivgradne zaštite biti nastavljena na Fruškoj gori, Užicu i Bukulji.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Protivgradne rakete Grad Poljoprivreda Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović Ana Brnabić


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.