Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emisije azota
  • 25.07.2022. 18:00

Protesti u Holandiji se ne smiruju - 11.200 gazdinstava će prestati s radom

Protesti holandskih poljoprivrednika se nastavljaju, a podršku su dobili iz Kanade, Australije i Italije. Ne miruju ni Poljaci.

Foto: Facebook/AJF
  • 809
  • 541
  • 0

Protesti poljoprivrednika u Holandiji nisu završeni, a problemi zbog kojih su pokrenuti, još uvek su aktuelni. U znak podrške stanovništvo duž puteva i na mostovima naopačke postavlja zastavu Holandije, što je postalo znak protesta.

Tokom vikenda održavana je četverodnevna međunarodna manifestacija Four Days Marches u Nijmegenu, a poljoprivrednici su učesnicima delili sir, jaja i mlečne proizvode. Međutim, nisu se pojavili na finišu jer je sudskim putem dozvoljeno samo pedeset demonstranata i jedan traktor, iako su najavili dolazak njih 500. 

Organizacija za mlade farmere u Frislenu AJF je tokom subote imala akciju na pijaci u Herenvenu, a cilj im je bio da se građani upoznaju s problemom. Doveli su dve krave. Ria 871, stara pet i po godina, i Lida 803, stara više od osam godina. Na popratnim posterima su navedeni podaci koliko su stare, koliko im je mlečnost po danu, kao i broj teladi koje su otelile. Sugrađane su pitali koja od ove dve je suvišna.

Nema farmera, nema hrane!

Predstavnici organizacija Odbrambene snage poljoprivrednika (FDF) putuju u Poljsku kako bi razgovarali o krizi u Holandiji. U Varšavi će se sastati s ministrima poljoprivrede i ruralnog razvoja i pravde, kao i brojnim organizacijama.

Poljoprivrednici na nogama - protesti se šire Evropom

"Oni se plaše posledica Zelenog dogovora u svojoj zemlji", rekla je u četvrtak liderka FDF-a Sieta van Keimpema. Prema njenim rečima, Poljska želi da sazna da li Holandija poštuje evropska pravila. Navela je da trenutna politika holandske vlade za eksproprijaciju zemlje nema pravnu osnovu i da krši pravila. Iz organizacije su saopštili da su dobili nekoliko poziva za posetu i održavanje govora.

U toj se zemlji poljoprivrednici bore s mnogim problemima. I tamo se protesti nižu jedan za drugim. Ukazivali su na problem izostanka otkupa jabuka, jeftinog žita iz Ukrajine, nedostatak šećera u vreme pravljenja zimnice, uništavanja stočnog fonda i uopšteno agrara. 

U subotu su održani skupovi u Amsterdamu, ali i širom sveta. Podrška im stiže iz Kanade, Australije i Italije. Skup je krenuo s trga Dam gde su bili parkirani traktori i kamioni na kojima su bile postavljene obrnute zastave.

Iz Kanade je stigla podrška. U ovoj zemlji je premijer Džastin Trudeu predstavio novi klimatski plan za smanjenje 30 odsto emisije azota. To može dovesti do zatvaranja brojnih farmi. Tamo su se demostranti okupili ispred holandskog konzulata i skandirali: "Nema farmera, nema hrane!"

Svoju podršku uputio je i Donald Tramp, bivši predsednik SAD-a.

Brojni su bili italijanski poljoprivrednici. Njih preko 2.000 uputilo se sa 700 traktora prema gradu Katancaro, sedištu istoimene pokrajine. 

Prepoloviće se broj holandske stoke

Vlast je objavila detalje o smanjenu količine emisije azota potrebnih za zaštitu više od 150 prirodnih rezervata. Poljoprivredni sektor je najviše na udaru, a broj stoke bi trebao skoro da se prepolovi.

Najvažnija pitanja o smanjenju emisije azota ostaju bez odgovora. Vlada u objavljenim dokumentima nije dala odgovore koji muče proizvođače. Suprotno od toga, Ministarstvo finansija je objavilo svoje proračune u kojima se navodi da se farmerima nameću strožiji zahtevi za azotom nego što je potrebno.

Smatraju da bi cilj bio postignut smanjenjem emisije za 30 kilotona, umesto predloženih 40 kilotona. Prema sadašnjim planovima, 11.200 gazdinstava će prestati s radom, a još 17.600 mora značajno smanjiti svoj stočni fond.

Predstavnici poljoprivrednih organizacija strahuju da će ovaj sektor potpuno nestati ako se Vlada bude držala planova. Svrha novog zakona o klimi je da oporezuje poslovne aktivnosti koje kao rezultat emituju azot, kako bi se sačuvala životna sredina - ako Skupština usvoji ovakav zakon to će imati za posledicu gladovanje. Prvenstveno će se smanjiti količina stočne hrane, a to će rezultirati povećanjem cena.


Tagovi

Protesti Holandija Stočni fond Emisije azota Podrška


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.