Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 15.03.2023. 15:00

Protesti farmera: Poljska će tužiti ministra, BBB na izborima, Vojčehovski smiruje situaciju

U Holandiji osnovan Poljoprivredni građanski pokret koji očekuje visok rezultat na pokrajinskim izborima. U Poljskoj će tužiti ministra poljoprivrede jer je ratare doveo u zabludu. U tri zemlje se najavljuje generalni protest i formiranje zajedničkog foruma.

Foto: Facebook/Protest Rolników
  • 125
  • 22
  • 0

Evropski poljoprivrednici sve više osećaju strah za budućnost i opstanak što jasno daju do znanja i organizovanjem protesta. Ovih dana su izašli na ulice Bugarske jer se protive uvozu žitarica i suncokreta iz Ukrajine. 

Stranka farmera u Holandiji

U Holandiji ovaj vid otpora ima i političke konotacije. U toj zemlji danas se održavaju pokrajinski izbori koji će odrediti sastav Senata, a među strankama je i Poljoprivredni građanski pokret (Boer Burger Beweging - BBB). Euractiv piše da će BBB iskoristiti talas protesta protiv vladine politike zaštite životne sredine te da bi mogao da osvoji 13 od ukupno 75 mesta u Senatu, koji ima ovlašćenja da blokira zakone dogovorene u Donjem domu parlamenta, čak više od konzervativne stranke VVD, aktualnog premijera Marka Rutea. 

Najavili protest od 100.000 poljoprivrednika, došlo ih "samo" 25.000

BBB smatra da je problem sa zagađenjem azotom na gazdinstvima preuveličan i da će ograničenja koje sadašnja vlada planira, dovesti do zatvaranja farmi i nestašica proizvodnje hrane. 

Tužba za ministra

U Poljskoj su farmeri od početka godine na ulicama. Tamošnji proizvođači ukazuju na tešku situaciju na tržištu, na pad cena žitarica na svetskim berzama, rat koji je doveo do priliva robe preko istočne granice te niskim cenama stavio poljoprivredu te zemlje pred zid. 

Skladišta su puna (Foto:  Depositphotos/Denisfilm)

Ističu da se osećaju prevareno od strane Vlade. Ministar Henrik Kovalci je savetovao da skladište rod, ali zbog pada cena sada su u gubitku. Danas je objavljena informacija da će protiv Kacinskog podići tužbu. 

"Izbrojali smo najmanje šest javnih istupa Henrika Kovalcika kao potpredsednika vlade i šefa ministarstva poljoprivrede, u kojima je tvrdio da poljoprivrednici treba da skladište žitarice jer će porasti otkupne cene. To je rekao kao predstavnik poljske vlade, a poljoprivrednike je doveo u zabludu i izložio ih strašnim gubicima", rekao je za Farmer predsednik Poljoprivredne komore vojvodstva "Łódź" Bronislav Veglevski. 

Poljoprivrednici su razočarani, jer kako vreme odmiče cene njihovih proizvoda su sve niže i skoro da nema potražnje za njima. Nova setva je pred vratima, a inputi su sve skuplji. 

Sindikat poljoprivrednika Solidarnost je najavio nastavak protesta i protiv uvoza šećera i živine iz Ukrajine, a sličnog su mišljenja i ostale organizacije poljoprivrednika Agrounia i Prevareno selo. Sve je izvesniji generalni protest u Varšavi.

Ujedinjeni ratari

Takođe, granske organizacije iz Poljske, Rumunije i Bugarske su najavile formiranje zajedničkog foruma i pozivaju ostale zemlje da im se pridruže. Njihov poziv je upućen Odboru za poljoprivredu Evropskog parlamenta, ministrima poljoprivrede, evroposlanicima. Nastoje da iznesu probleme koji, kako kažu, ne stižu do Evropske komisije čija politika nema veze sa realnošću na terenu.

Ponavljaju da je najveći problem ostanak ukrajinskog žita u ovim zemljama te da više ne mogu da izdrže pritisak. Iz Bugarske upozoravaju da se žitarice iz Evrope i Ukrajine ne smeju mešati, jer se proizvode različitim tehnologija. U Ukrajini su dozvoljena sredstva koja su zabranjena u EU. S pravom se pitaju zašto se njima nalaže da organizuju proizvodnju po pravilima kada to u ovom slučaju nije važno.

Januš Vojčehovski, poverenik za poljoprivredu, smiruje situaciju. Saopštio je da je samo pitanje dana kada će se odobriti pomoć koja se priprema za Poljsku, Rumuniju i Bugarsku, zemlje koje su najviše pogođene uvozom iz Ukrajine. Jasno je da će se aktivirati sredstva iz kriznih rezervi koja su predviđena budžetom ZPP-a.


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Forum poljoprivrednika Evropska komisija Poljska Bugarska Januš Vojčehovski Holandija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.