Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 12.08.2022. 09:55

Protesti: Čeka se cena suncokreta, "podiglo" se još opština

Pregovori sa Vladom dobili su produžetke, protesti u unutrašnjisti Srbije se "zakuvavaju", a dobili smo informaciju da je "pokrenuto" još opština.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 3.626
  • 4.087
  • 0

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Radoslav Adamović rekao je za Tan‌jug da se u mejlu koji su nešto posle 15 časova juče (11.8.) poslali Vladi Srbije nalazi sedam već postojećih zahteva, koji su izmenjeni u smislu preciznijeg definisanja i traženja garancija, preneo je Dnevnik.

"Zahtevamo da premija za mleko od 15 dinara bude za celu godinu, a ne samo za drugi kvartal kako su obećali. Što se tiče ostalih zahteva, oni su ponudili da subvencije za dizel gorivo budu 22 dinara za 60 litara po hektaru, ali mi tražimo 30 dinara za 80 litara po hektaru. Ukidanje zabrane izvoza je u redu, ali nismo dobili garancije da neće biti uvedene ponovo", rekao je Adamović za agenciju.

Ratari nezadovoljni pregovorima - protesti se nastavljaju?

Inače, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je saopštenje da nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta, Vlada Republike Srbije je donela odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja.

Adamović je dodao da im je ponuđen moratorijum na kredite na 12 meseci, ali da poljoprivrednici sada traže 24 meseca. Takođe, ne prihvataju ponuđeni način za procenu elementarne nepogode - suše.

Sve zavisi od današnjeg odgovora Vlade

O pitanju cene suncokreta pregovaraće Udruženje "Stig", koje je sinoć imalo sastanak o daljim koracima protesta.

"Na sastanku sa Vladom dobili smo cenu od 535 evra. Traženo je 550 evra i da se skine marža na suncokretovo ulje. Dakle, 535 evra po toni je 68 dinara po kilogramu, a 550 evra je 70 dinara. Ta marža koliko planiraju da je skinu, videćemo da li će to da se odrazi na ovih 68 dinara i da li ćemo da dođemo do 70 dinara", rekao je predsednik Udruženja Nedeljko Savić za Agroklub i dodao da su za sve tražili garancije.

"Sinoć su me zvali u toku sastanka Udruženja - tražili su malo vremena da izračunaju. Danas bi trebalo da se jave kako se to odražava na 68 dinara, a sve će to uraditi u dogovoru sa uljarama. Dalji koraci protesta zavise od današnjeg odgovora Vlade."

Pošto se do nedavno govorilo o traženoj ceni suncokreta od 700 evra, Savić nas upozorava da su trenutno izašle nove cene na berzama Rumunije i Bugarske koje im ne idu u prilog.

"Sada je i manje od 550 evra, ali dobro, oni imaju evropske subvencije."

Natpisi zahteva na traktorima

Sprema se "ustanak" u Kragujevcu

S druge strane, dok čekaju dalji ishod dogovora sa Vladom Srbije, šumadijski ratari nastavljaju sa protestima. Kako smo saznali od Milana Miloševića koji je trenutno na blokadi u Rači, bili su ispred zgrade opštine cele noći.

"Protest se nastavlja, danas je pijačan dan u Rači, dolazi još ljudi sa sela. Bili su u toku noći iz Jagodine i Batočine i pokušavamo, da ako mogu oni tamo da se 'podignu', pa da sutra (13.8.) idemo svi zajedno sa više opština za Kragujevac", najavio je Milošević, uz objašnjenje da smatraju da ako to "podignu na viši nivo, da će to više da ih ubode u oči u Kragujevcu".

"U 11h smo pozvani u kancelarije predsednika opštine Rača na razgovor, pa ćemo videti."

Milošević je sa nama podelio i informaciju da se blokade nastavljaju i da su se pored Subotice "pokrenule" još neke opštine.


Tagovi

Protesti Radoslav Adamović Nedeljko Savić Blokada Cena suncokreta Odgovor Vlade Milan Milošević Zahtevi poljoprivrednika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta