Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 26.08.2022. 13:00

Protest: Prokockana šansa - dobijene kozmetičke promene?

Poljoprivrednik iz Desimirovca Aleksandar Babić nije promenio mišljenje i dalje smatra da su on i njegove kolege, i svi ratari i paori širom Srbije, doživeli poraz na nedavnim protestima.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 432
  • 359
  • 0

Nakon obustavljenih protesta ratara Srbije, ostaje nerazjašnjeno potpuno koliko je udruženja potpisalo sporazumne predloge između predstavnika Vlade i odabranih pregovarača iz redova poljoprivrednika. Dok se za FoNet nedavno Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije izjasnila da neće potpisati predlog, poljoprivrednik iz Desimirovca Aleksandar Babić ispred šumadijskih ratara potvrdio je da ni oni ne prihvataju dogovor.

Babić za Nedeljne kragujevačke novine kaže da na pregovorima nije ostao do kraja i da ih je napustio u poslednjem, devetom satu, nezadovoljan kako se oni odvijaju. Za njim su, kako kaže, pošli i ostali pregovarači. Kako je onda do dogovora, kojim su prekinute blokade u celoj zemlji, uopšte došlo?

"Tako što su se pojedini učesnici vratili i to predstavnici pojedinih udruženja koji su stavili potpis na dogovor", kaže Babić za ovaj medij.

Usvojene uredbe za proizvođače suncokreta

Podsetimo da je Vlada već donela Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine i o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta.

Šumadija među suncokretima

Navodi dalje da Šumadinci nisu hteli da prihvate nižu cenu za suncokret od 700 evra po toni i ostali su dosledni do kraja. Postoji uverenje da okolina Kragujevca nije toliko poznata po ovoj kulturi, ali Babić tvrdi da je Šumadija "zatrpana" suncokretom.

Površine pod suncokretom u Šumadiji

"Mi ništa ozbiljnije ne možemo da uradimo za popravljanje stanja u agraru ovakvim dogovorima ad hok, ili od prilike do prilike, jer to je samo odlaganje problema i trošenje energije. Potrebno je da se radi na sistemskim merama koje popravljaju stanje na duži rok i iz temelja. Prvo takvo temeljno rešenje jesu subvencije po hektaru zemljišta."

Babić nije promenio mišljenje i dalje smatra da su on i njegove kolege, i svi ratari i paori širom Srbije, doživeli poraz na nedavnim protestima. Prokockana je, kako kaže, jedna velika šansa da se okupljanjem velikog broja poljoprivrednika učini ozbiljniji pomak za popravljanje položaja agrara u našoj zemlji i umesto toga dobijene su kozmetičke promene. 


Tagovi

Protest Aleksandar Babić Uredba Cena sunckreta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...