Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 31.03.2022. 14:00

Protest pijačnih radnika u Beogradu - protiv uvođenja fiskalnih kasa

Mnogi od nezadovoljnih pijačnih prodavaca sedeli su na ulici, a mnogi su bili i u Pionirskom parku.

Foto: Depositphotos/Gorazarre (ilustracija)
  • 168
  • 135
  • 0

Više od 100 pijačnih prodavaca okupilo se sinoć ispred zgrade predsednika Srbije na Andrićevom vencu i poručilo da će ostati tu sve dok ih ne primi predsednik Aleksandar Vučić ili neko iz njegovog kabineta, kako bi ukazali na probleme koje će im doneti uvođenje fiskalnih kasa, piše Danas.

Okupljeni su se u toku dana pozicionirali ispred Predsedništva, saobraćaj je trenutno blokiran između Terazija i Slavije, a policija obezbeđuje skup. Mnogi od nezadovoljnih pijačnih prodavaca sedeli su na ulici, a mnogi su bili i u Pionirskom parku.

Prilikom obraćanja građanima, jedan od organizatora podsetio je da su se obraćali Ministarstvu finansija, ali da im "niko nije ni otvorio vrata, kamo li zakazao sastanak".

"Zar treba da se na dva metra lima na kom držimo svoje proizvode bojimo? Ljudi su nam govorili da se ne obraćamo ispred Predsedništva jer nije nadležan za to, a mi se pitamo gde da idemo? Ispred Ambasade Nemačke? Mi jedino na ulicu imamo da idemo", kazao je on.

Kako kaže Jelena Kovačević iz Udruženja pijačnih radnika Opstanak za N1, traže "promenu klasifikacije delatnosti".

"Da imamo jedinstvenu šifru - pijačni prodavci, koja će nas izdvajati iz novog zakona o eFiskalizaciji i Zakona o trgovini gde mi potpadamo. Mi imamo specifičnu delatnost, iako nismo tako prepoznati, kasa, koja je opet specifična, ne sme da se iznosi na minus, nas sam zakon tera da kvarimo kase. Ovo je nešto što je neodrživo na pijaci, a nije ni humano", kaže Kovačevićeva.

Obaveza fiskalizacije do maja, nema više produžavanja roka?

Podsetimo, novi zakon o fiskalizaciji biće u primeni od prvog maja ove godine. Do tada svi obveznici koji podležu fisklizaciji treba da nabave nove fiskalne kase, a od ovoga su izuzeti registrovani vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji na pijacama prodaju svoje proizvode, dok prodavci voća i povrća koji su registrovani kao trgovačke radnje, imaju PIB i ne prodaju svoje proizvode - imaju obavezu da nabave fiskalnu kasu.


Tagovi

Protest Fiskalne kase Pijačni prodavci Jelena Kovačević Fiskalizacija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...