Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MHE
  • 11.08.2021. 10:00
  • Raški okrug, Ušće, Kraljevo

Protest meštana na reci Studenici: Zaustavite gradnju MHE

Poručili su investitoru i izvođaču radove, iako za sada ne znaju ko su jer gradilište nije obeleženo, da nisu dobrodošli i da će uraditi sve da spreče, kako kažu, uništenje prirodnog bisera njihovog kraja.

Foto: Facebook/Spasimo Studenicu
  • 98
  • 39
  • 0

Zbog početka radova na reci Studenici pet kilometara uzvodno od Ušća kod Kraljeva, meštani te rudarske varošice protestovali su pod sloganom "Spasimo Studenicu". Traže da se radovi na minihidroelektrani zaustave i da nadležni proglase ceo tek te planinske reke za zaštićeno područje kako bi je sačuvali za buduća pokolenja, prenosi RTS.

Meštani Ušća i okoline protest su organizovali putem društvenih mreža. Kažu, saznali su da su na Studenici u toku pripremni radovi za izgradnju MHE čija će visina brane iznositi 21 metar, a akumulacija vode do jedan kilometar uzvodno.

Nepoznat investitor

Na improvizovanom mostu napravljenom od betonskih cevi poručili su investitoru i izvođaču radove, iako za sada ne znaju ko su jer gradilište nije obeleženo, da nisu dobrodošli i da će uraditi sve da spreče, kako kažu, uništenje prirodnog bisera njihovog kraja.

Istovremeno su pozvali nadležne državne i kraljevačke gradske službe da reaguju, kao i sveštenstvo obližnjeg srednjovekovnog manastira Studenica, Zavod za zaštitu spomenika kulture, UNESKO…

Da li se prirodni resursi Srbije mogu odbraniti peticijama?

"Ovo je borba za buduće naraštaje. Nepoznati investitori, ubice naše Studenice, niste dobrodošli", poručili su okupljeni u Ušću, piše Blic.

Podsećaju i da se osamdesetih godina prošlog veka odustalo od gradnje minihidroelektrana na Studenici jer je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture stiglo upozorenje da će povećana vlaga negativno uticati na stanje srednjovekovnih ikona neprocenjive vrednosti u manastiru Studenica.


Tagovi

Izgradnja minihidroelektrane MHE Studenica Protest Zabrana


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.